Proslave krizmi i pričesti odavno su se pretvorile u velika slavlja, gotovo kao svadbena, a čini se kako se za ovogodišnju sezonu proslave sakramenata trebalo itekako ranije pripremiti. Naime, već u listopadu na kraju misnog slavlja župnici su obznanili datume pričesti ili krizme. Tako su roditelji pohitali osigurati mjesto gdje će se okupiti obitelj i prijatelji kako bi se obilježio svečani dan krizmanika ili prvo pričesnika.
I dok su jedni na vrijeme rezervirali termine za proslave, drugi su se, saznavši datume tek krajem godine, morali snalaziti kako znaju i umiju jer je slobodnu bilo 'stolicu' teško naći.
„Potraga restorana je bila puno stresnija nego što smo očekivali. Župnik nam je rekao datum Prve pričesti sredinom prosinca i odmah smo krenuli u potragu restorana. Nazvali smo ih barem 15-ak u Splitu. Ili su već zauzeti ili primaju manji broj ljudi nego što nama treba.
Na kraju smo uspjeli pronaći restoran u okolici Splita, ali tek smo morali smanjiti broj gostiju i prihvatiti nešto višu cijenu nego što smo planirali. Iskreno, nisam očekivala da će organizacija biti toliko zahtjevna", kazuje nam majka prvopričesnika iz Splita.
Kućne proslave su pale u zaborav, a iako se razlika u cijeni itekako osjeti, svi mahom idu u restorane, što smo potvrdili i nakon razgovora s nekoliko ugostitelja. Mjesta praktički više i nema.
"Rezervacije smo počeli dobivati već u studenom prošle godine. Iako još ima nekoliko slobodnih termina, ključni datumi tijekom sezone pričesti i krizmi već su odavno popunjeni. Cijena osnovnog menija po osobi kreće se između 30 i 40 eura, a za one koji žele nešto dodatno, ukupna cijena po osobi u prosjeku iznosi oko 50 eura“, govori nam vlasnik splitskog restorana Babilon.
A da ne bude 'strke' u zadnji čas, neki roditelji su se odlučili rezervirati restoran i godinu dana prije, doslovno nagađajući datum.
„U našoj župi datumi pričesti uglavnom svake godine padaju oko istog termina – to je najčešće prva nedjelja nakon Uskrsa. Vodeći se time, odlučili smo rezervirati datum za sinovu pričest već godinu dana unaprijed. Smatrali smo da je bolje osigurati termin ranije, čak i uz rizik da možda dođe do promjene datuma. U tom slučaju, bili smo spremni otkazati i tražiti dalje. No, srećom, sve je ostalo kako smo i očekivali, pa smo bez stresa mogli planirati taj važan dan za našu obitelj“, priča nam jedna majka prvopričesnika.
Rezervacije idu i do godinu dana unaprijed
Zato ni ne čudi da su zaista neki restorani rezervirani i do godinu dana unaprijed. Osim što su splitski restorani mahom popunjeni, ništa bolje nije ni u okolici.
Iz restorana Baletna škola iz Kaštela nam kažu da popunjeni već ima pola godine.
„Neki datumi su bili puni čak i godinu dana prije. Cijene menija se kreću od 38 do 47 eura po osobi i ako želite dodatno uključeno piće to je još plus 12 eura. Onaj najosnovniji meni uključuje pršut, sir, francusku, juhu, teletinu ili janjetinu i krumpir salatu. Naravno, drugi jelovnici koji uključuju rižot, salate od hobotnice, paštetu od tune su i skuplji“, pojašnjava nam Duje Perišin, voditelj restorana Baletna škola.
Jednaka situacija je i s restoranom Nautilus, također iz Kaštela.
„Datumi za aktualnu sezonu pričesti i krizma su nam odavno popunjeni. Cijene se kreću između 45-50 eura jelovnici s uključenom hranom i pićem“, kažu nam iz restorana te dodaju da već imaju upita za 2026. godinu.
Neki su spremni i iz Splita potegnuti 30-ak kilometara dalje samo da nađu svoje mjesto. Ipak, ako potrebna je brzina i malo sreće jer po Zagori još uvijek ima nešto slobodnih mjesta.
„Trenutno smo uglavnom zauzeti za nadolazeće pričesti i krizme, a interesa ima više nego ikad.
Cijena osnovnog jelovnika iznosi 40 eura po osobi, a uključuje bogato predjelo s pršutom, sirom, uštipcima i francuskom salatom, zatim juhu, pečenje s janjetinom i teletinom, dok je piće neograničeno.
Ove godine, zbog nešto kasnijeg datuma Uskrsa, imamo manje slobodnih termina, budući da se većina događanja završava do 1. lipnja. Stoga je pravovremena rezervacija ključna za osiguranje željenog termina“, govore nam iz seoskog gospodarstva Panj.
Cijene otišle u 'nebesa'
U Dalmaciji fešte bez janjetine nema, a upravo su oni, kako doznajemo, razlog ovako visokih cijena.
"Cijene janjca se trenutačno kreću između 180 i 200 eura, a dodatno je poskupjelo i pečenje. Ovisno o broju uzvanika, nekima će biti potrebno i više od jednog janjca. Jednostavno, sve je otišlo 'gore', i tako moramo i mi dizati cijene," izjavio nam je vlasnik jednog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Zagore.
No, nije samo fešta ta koja opterećuje kućne budžete. Prema riječima majke jedne splitske krizmanice, troškovi ovakvih svečanosti penju se u 'nebesa', a nije rijetkost da neki i posežu za kreditima kako bi mogli financirati slavlje.
"Samo nas proslava u restoranu košta više od tisuću eura, a trebate još opremit krizmanicu, pa i ostatak obitelji. Svi se vole lijepo obući i dotjerati. Sve to košta, tako da troškovi minimalno dođu do 2000 eura" kaže nam ova majka.