NAVALA NA NAJLJEPŠU PLAŽU EUROPE Stiniva postala apsolutni hit

Stiniva ima rekordan broj posjetitelja ovoga ljeta

Lani je objavljeno da je viška plaža Stiniva najljepša europska plaža po izboru čitatelja portala “European Best Destinations“. Bilo je to veliko priznanje ovom dalmatinskom biseru u konkurenciji s prekrasnim plažama diljem Sredozemlja.


Nema sumnje da su titula prestižnog portala, ali neke druge nagrade od ranijih godina, jako doprinijele popularizaciji ove lokacije. Ove godine broj posjetitelja Stinive je osjetno porastao. S morske strane već se danima pred plažom stvaraju gužve nagomilanih brodica, mahom onih koje organizirano dovode turiste.

Iako još nije posve razjašnjeno kako je stala sama uvala, za Stinivu se pretpostavlja da je nastala urušavanjem stropa spilje i zakonom je zaštićen spomenik prirode, još od 1967. godine.

Usprkos pravoj navali, u ljepote Stinive uvjerite se u priloženoj fotogaleriji.

Brodice, jahte i slična plovila zbog sigurnosne ograde ne mogu doći na plažu, nego se do nje s morske strane može doplivati ili se prebaciti čamcem bez motora, koji su dostupni uz ogradu. Sigurnosna ograda je postavljena zbog sigurnosti plivača koji se nalaze na plaži.

Malo koji brod ostaje usidren preko noći ispred Stinive jer to i nije najsigurnije mjesto za sidrenje. Prosječno vrijeme zadržavanja TAXI-broda koji razvozi kupače je oko 45 minuta, nakon čega posjetitelji kreću u daljnja razgledavanja otočkih ljepota.


Pristupni put s kopnene strane je strm, isti onakav kakvim su lokalni ribari stoljećima silazili na more. Takav prirodni pristupni put bi trebao i ostati, slažu se i Višani i njihovi gosti.

Plaža se čisti svaki dan, a smeće se redovito odvozi u Rukavac. Inače, daleko najviše smeća nagomila se zimi kada plivajući otpad stigne iz Italije i Albanije. S obzirom ako je sve izgledao proteklih godina, od kada je postavljena ograda plaža je zaštićenija i urednija, tvrde oni koji često borave na ovoj plaži. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0