Prije točno 29 godina u Lovasu se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Nakon nekoliko dana mučenja, srpske paravojne postrojbe i JNA uz prijetnju oružjem natjerale su mještane da pješice uđu u minsko polje, piše HRT.

Za zločin u Lovasu odgovaralo je osam osoba, no ta presuda nije pravomoćna jer je žalbeni postupak još u tijeku. Na današnji dan 1991. godine pripadnici Jugoslavenske narodne armije natjerali su skupinu od 51 Lovašanina pod prijetnjom oružjem da, držeći se za ruke  kose nogama djetelinu. No ispod zemlje čekale su ih noć prije postavljene nagazne mine i taj dan život je izgubio 21 Lovašanin, dok ih je 14 teško ranjeno.

– Na današnji dan prije 29 godina, 51 Hrvata dan prije su zatočili, cijelu noć nas maltretirali, tukli, boli noževima i na današnji dan izjutra isto su nas tukli, boli noževima, maltretirali, da bi nas 51 pod prijetnjom oružja ovdje doveli na ovo tzv. minsko polje gdje su oni to jutro došli i postavili mine da bi nas poveli ovdje. Putem su ubili jednoga našeg čovjeka koji više od izboda nožem nije mogao hodati, rekao je preživjeli Ivan Mujić, piše HRT.

– Što reći, koje su to riječi utjehe da vrijeme liječi rane. Ne znam, teško je razumjeti, teško je biti u poziciji svih tih ljudi, a bojim se da u Opatovcu, odnosno u Lovasu konkretno, nema obitelji koja nažalost nije proživjela te strahote, rekao je Zvonko Milas, izaslanik Vlade RH.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
0
Molim?
2Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime