Na Europskom tjedanu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju – uvidjeli smo velike razlike u strukovnom obrazovanju između Hrvatske i ostalih zemalja EU.
Ovaj tjedan od 14. do 19. 10. u Helsinkiju se održao Europski tjedan stečenih vještina u strukovnom obrazovanju pod pokroviteljstvom Europske komisije – EVSW.

Riječ je o najznačajnijoj manifestaciji u strukovnom obrazovanju koja se održava jednom godišnje, a kojoj prisustvuju nastavnici, gospodarstvenici koji sudjeluju u obrazovanju, ministri, zaposlenici iz agencija za obrazovanje i sl. Posebno zanimljiv događaj je bio proglašenje pobjednika za razna postignuća iz područja strukovnog obrazovanja.

Iz Hrvatske nije bio nitko ni nominiran, a najviše pobjeda u raznim disciplinama su odnijeli Irci i naravno Finci. Ovakav ishod nije čudan kad vidite kakvu podršku nastavnici imaju u svojoj školi, lokalnoj zajednici, ali i na nivou države.

Svake godine u sklopu Tjedna održava se više od 900 događaja, koji promoviraju strukovno obrazovanje u zemljama EU i šire. Organizacijom i objavljivanjem događaja na stranici Europske komisije dvije škole iz Hrvatske su dobile poziv za prisustvovanje na važnom događaju u Helsinkiju: Obrtnička škola iz Splita i Turističko – ugostiteljska škola iz Poreča. Tu su bili i učenici i nastavnica Ekonomsko turističke škole iz Daruvara koji su ujedno bili i viceprvaci foto natječaja u organizaciji Cedefopa.

Obrtnička škola iz Splita može se pohvaliti sa brojnim odrađenim Erasmus+ projektima, a trenutačno se u Školi aktivno provode dva projekta: KA 1 BEVOCO i KA 2 STEAM up your school. Prošli tjedan su u školi bile dvije nastavnice na “job shadowing”- u iz Nizozemske, a veliki interes javnosti omogućio im je upravo KA 2 projekt IMPROFIN čija iskustva iz Finske su prenijeli gotovo svi lokalni, ali i nacionalni mediji. Obrtnička škola je do danas povukla više od 350 000 eura iz EU fondova.

” I dok se u Hrvatskoj nastavnici bore za golu egzistenciju, njihovi kolege iz Finske i drugih europskih zemalja imaju potpuno drugačije probleme”.

Diploma na fakultetu, čvrsta autonomija i jasan objektivan nacionalni kurikulum čine krug u kojem samo najbolji studenti mogu postati učitelji. Zato se u Finskoj postižu dobri rezulatati u poučavanju. Učitelji u Finskoj imaju odličnu plaću, dobre uvjete rada i veliki ugled u društvu; uspoređuju ih s dijamantima. No oni se ne boje promjena, na njih su gotovo navikli i smatraju ih bitnima. Neke od promjena su digitalna okruženja u poučavanju i novi pristupi u pedagogiji. Smatraju da nastavnički poziv treba uključivati više prakse i suradnje između učenika i nastavnika, ali i između samih nastavnika.

Da bi sve dobro funkcioniralo izdvajaju i značajne iznose, pa tako za strukovno obrazovanje lokalne zajednice izdvajaju 956 milijuna eura, država 806 milijuna eura, a prosječna cijena godišnjeg strukovnog obrazovanja košta 9.435 eura. Za Fince, ali i za sve građane EU, cjelokupno obrazovanje u Finskoj je besplatno. Samo morate imati dovoljno novca da sebi plaćate stan i hranu.

Na samom događaju EVSW prezentirane su razne smjernice o budućnosti i važnosti strukovnog obrazovanja. Nadamo se da će sljedećih godina naša vlada i odgovorni ljudi za obrazovanje općenito shvatiti važnost i ulogu nastavnika u Hrvatskoj, i da ćemo imati bar jednog pobjednika u nekom području nagrađivanja sljedeće godine u Berlinu gdje će se ova manifestacija održati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime