Inicijativa Naš Marjan očitovala se danas postom na Facebooku, u kojem se osvrnula na više pitanja. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Obišli smo danas Marjan sa koordinatorom radova Nenadom Ružićem. U ovom trenutku rade tri žičare s obje strane požarnog puta. Dinamika radova nije u skladu s našim željama, ali zaista se radi i sječa se odmah odvozi s Marjana.

Žičare sada dolaze do dijelova šume gdje je jako puno doznačenih stabala od kojih su mnoga mrtva.

Ono što nas najviše zanima u ovome trenutku je pitanje da li se potkornjak širi i dalje na dijelovima šume koja je očišćena, a neslužbeno saznajemo da se pojavljuju nova zaražena stabla. To znači da bi ih trebalo hitno doznačiti i sa posebnom ekipom izvlačiti. Takvu informaciju nismo dobili i na Povjerenstvu ćemo sljedeći tjedan tražiti da se tako radi.

Praćenje potkornjaka također nam ne daje najjasnije odgovore jer ga se u klopkama trenutačno lovi jako malo, a to bi moglo biti zato što se prva generacija već ubušila što znači da imamo mjesec dana da se zaražena stabla izvuku. Mislimo da je to premalo vremena.

Druga mogućnost je ta da je potkornjak na Marjanu u opadanju. Kako je riječ o relativno mladom problemu nitko nema čvrstoga odgovora.

I dalje smo uvjereni da je sanacija koja je u tijeku i koju je predložilo stručno povjerenstvo bila jedini mogući način rješavanja potkornjaka. A hoće li uspjeti, tek ćemo vidjeti. Nakon što izađe i ako izađe druga generacija potkornjaka i na jesen kada vidimo koliko je novih stabala izgubljeno” – piše Inicijativa Naš Marjan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime