NARANČASTI METEALARM Čak dva ciklonalna centra prijeći će nas sljedeća dva dana, u ponedjeljak je lokalno moguć snijeg!

Preko Jadrana će se sljedećih 48 sati premjestiti čak dva ciklonalna centra, što garantira dinamične vremenske prilike nad našim dijelom Europe


Iako nas značajnije količine oborine tek očekuje sljedeća dva dana, danas je do 19 sati već ponegdje palo dosta kiše. Prema podacima mreže Pljusak.com, u Koljanima je pala 51 litra po kvadratnom metru. Slijedi Ruda s 42, Potravlje 39, Vinalić 35, Vrbnik 33, Drniš 29, a ostale postaje su zabilježile ispod 20 litara.


Natprosječno visokih 17°C ove subote bila je najviša dnevna temperatura u Podstrani, Zaostrogu i Dugom otoku. Niz postaja zabilježio je 16 stupnjeva, uključujući Kaštel Gomilicu, Bol, Šibenik, Trogir, Omiš itd.

Najvjetrovitije je bilo u prvom dijelu dana. Puhalo je jako oštro i lebić, ponegdje s olujnim udarima. U Splitu je izmjeren udar od 108 km/h, a vjetar je posvuda oslabio u drugom dijelu dana.

Predvečer je na šibenskom području bilo i grmljavinskih pljuskova, no nisu dugo potrajali.Pred nama su dva izrazito nestabilna dana. Preko Jadrana će se sljedećih 48 sati premjestiti čak dva ciklonalna centra, što garantira dinamične vremenske prilike nad našim dijelom Europe.

Nedjelja će već od jutra biti pretežno oblačna, a osobito prema sredini dana kiša, pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će lebić i oštro koji će do sredine dana prijeći u jako jugo s olujnim udarima. Popodne će na moru srednje Dalmacije biti udara preko 100 km/h. Moguća je ciklona plima. Kasno popodne i navečer vjetar će okretati na tramontanu i pulenat, potom prolazno i na buru. Danju toplo, najviše dnevne temperature od 9 do 15°C, navečer pad temperature zraka pa će snijega biti u planinama, a moguće i nekim nižim predjelima Zagore. U noći na ponedjeljak postupan prestanak oborina.DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za nedjelju izdao narančasto upozorenja za velik dio Jadrana. Na moru se očekuju udari vjetra do 110 km/h, a u Zagori može pasti do 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Ponedjeljak će početi suho, ali tijekom jutra slijedi novo naoblačenje s kišom. Tijekom popodneva kiša će u planinama prijeći u snijega, a snijeg je moguć i u velikom dijelu Zagore. Popodne je na dijelu obale moguća susnježica. U noći na utorak prestanak oborina. Bura će tijekom jutra okrenuti na jugo i stalno jačati, najjače će biti u srednjoj Dalmaciji u popodnevnim satima. Na sjeveru Dalmacije zapuhat će tramontana, brzo će se širiti prema jugu prema kraju dana. Popodne je uz obalu i na otocima moguća pojava ciklonalne plime. Jutro osjetno hladnije u odnosu na nedjelju, danju u Zagori od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Navečer posvuda hladnije.

Utorak i srijeda donose stabilno vrijeme s hladnim jutrima, a danju prosječne temperature zraka za dio godine, uz dosta sunca.

Moja reakcija na članak je...
Vau
16
Haha
2
Hagić
4
Hmmm
3
Plač
3
Grrr
10
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime