Zračna luka Zadar i Društvo arhitekata Zadra priredili su izložbu natječajnih radova idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkog terminala Zračne luke Zadar, a poznat je i pobjednik.Zadarskoj javnosti u ponedjeljak je predstavljeno pobjedničko idejno rješenje uređenja putničkog terminala zadarske Zračne luke. Na natječaj kojeg je provelo Društvo arhitekata Zadar pristiglo je deset idejnih rješenja, a na kraju je izabran rad tima kojeg vodi splitski arhitekt Ante Kuzmanića.

Njegovo rješenje, koje se uz ostale može razgledati u Muzeju antičkog stakla, omogućuje gradnju u fazama koja pak neće ometati rad zračne luke  – što je bio jedan od glavnih uvjeta. Vrijednost projekta je oko 500 milijuna kuna, a radovi bi u prvoj fazi mogli početi već za godinu dana. Kako se moglo čuti na sinoćnjem svečanom otvorenju izložbe – Zadar bi trebao dobiti jedan od najljepših aerodroma.

– Izuzetno sam zadovoljan, prvonagrađeni rad je takav da nam pruža mogućnost dugogodišnjeg razvoja, pruža nam da zgrada svojom modularnošću bude u svakom trenutku jedna cjelina i da nakon svoje pune izgradnje , također daje mogućnost daljnjeg širenja uz zadržavanje jedinstvene konstrukcije, istaknuo je Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar, javlja HRT.

– Vrlina ovoga rada je i što je on nekako “najdomaćinskiji” jer njegove gigantske čekaonice izgledaju skoro kao dnevni boravci , tu su svjetlosni valjci u kojima rastu bambusi, stabla, lavanda… što također doprinosi jednom osjećaju da niste u nekakvoj kasarni ili nekakvom kontejneru neku da ste u dnevnom boravku, poručio je član ocjenjivačkog suda dipl.ong.arh. Goran Rako.

– Ono što nas je najviše inspiriralo je borova šuma kroz koju pristupamo luci i taj pejzaž Ravnih kotara. Smatrali smo kako ne treba biti nekakvih iskoraka koji bi kvarili taj pejzaž. Na taj način smo praktički s tim krovom, na neki način uvukli prirodu tim detaljom stupa, a ujedno smo zadržali odnos sa staklenom opnom prema prirodi, istaknuo je dipl.ing.arh. Ante Kuzmanić koji je sa svojim timom osvojio prvu nagradu, odnosno ponudio najbolje rješenje uređenja putničkog terminala zadarske Zračne luke.Provoditelj i organizator ovoga natječaja bilo je Društvo arhitekata Zadar: Ovo je zasigurno jedan od najzahtjevnijih projekata na kojem smo radili, jer kad gledamo vrste sadržaja koje možemo projektirati za zračnu luku, uz činjenicu da postajemo i schengenska granica, tu je bilo toliko puno uvjeta koje morate zadovoljiti, toliko puno putova koji se sijeku , zato su to radili i timovi ljudi, istaknuo je predsjednik Društva, arhitekt Petar Kozina.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime