Ovogodišnji studeni sve je samo ne studen. Od početka mjeseca prate nas natprosječno visoke temperature zraka, a tako je i tijekom subote. Na vrijeme intenzivno utječe prostrana sredozemna ciklona čiji je centar trenutno daleko nad područjem sjevernog Alžira. Ciklona će se sljedeća 24 sata centrom premještati prema Genovskom zaljevu i dalje na sjever, što će donijeti daljnju destabilizaciju vremena nad Jadranom.

Satelitska snimka naoblake i procjena oborina (Vrijeme & radar)

Iako je jugo znatno oslabilo u odnosu na sinoć, u noći na nedjelju ponovno će biti u jačanju. Najjači udari juga očekuju se u prvom dijelu nedjelje. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao crveni stupanj upozorenja za cijeli akvatorij Jadrana i to zbog juga čiji će udari dosezati orkanskih 130 km/h.

S obzirom na snažno jugo i pad tlaka zraka, u prvom dijelu nedjelje je ponovno moguća ciklonalna plima i plavljenje nižih dijelova obale.

U poslijepodnevnim satima temperature zraka u Dalmaciji su od 12°C u sjevernoj Zagori do 20°C na makarskom primorju. Dan obilježava kiša koja je najobilnija u Zagori sjeverne Dalmacije. U Drnišu je do 16 sati palo 95 litara kiše po kvadratnom metru. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Velikoj Paklenici palo je 76 litara, a slijede Starigrad Paklenica 50, Golubić 48, Miljevci 47, Šibenik – Krvavice 33, Golubić 29 itd.

 

Posljednja dva dana vodostaji svih rijeka u Dalmaciji su bili u padu, no od sutra se ponovno očekuje rast. Zrmanja je zadnja 24 sata porasla za oko metar.

Do našeg područja su stigli pustinjski pijesak i prašina, pa kiša koja pada danas ostavljala prljave tragove. Zbog toga se na automobilima i vanjskim stijenkama prozora danas mogu vidjeti naslage pijeska podrijetlom iz Afrike. Ova pojava dogodi se nekoliko puta godišnje, kada ciklona sa svoje prednje strane podigne velike količine pijeska s područja Sahare, a snažni visinski vjetrovi ih dovedu sve do našeg područja. U nekim područjima Hrvatske ova se pojava zove “krvava” kiša.

Danas će se ova pojava dogoditi ne samo na Jadranu, nego u velikom dijelu srednjeg Sredozemlja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime