Nakon dubrovačkog područja, smeće zagadilo more oko Hvara: “Ovo je strašno, morao sam jako paziti tijekom vožnje”

Loša vijest će da krajem četvrtka počinje šestodnevno razdoblje s puhanjem juga koje će vrhunac imati u nedjelju i ponedjeljak

Svako jače jugo, osobito ono koje puše više dana, u naš dio Jadrana donese smeće, granje i razne druge stvari iz susjednih zemalja. Otpad nam morem dolazi manjim dijelom iz Crne Gore, a najvećim dijelom iz Albanije.


Ekstreman primjer dogodio se 11. i 12. prosinca prošle godine, kada je tone albanskog smeća zatrpalo dubrovačke plaže, a smeće je stiglo i do nekih plaža na Mljetu i Pelješcu.

Ovakvoj pojavi, osim neodgovornosti stanovništva, kumuju meteorološke prilike. Prvo obilne oborine podignu razinu albanskih rijeka koje onda u more ogromne količine smeća. Zatim morske struje i snažni južni vjetrovi s valovima to smeće premještaju na more južnog Jadrana.

Tek što se eksces smirio, a komunalne službe uspjele počistiti veći dio smeća s hrvatskih plaža, danas nam čitatelji javljaju velike količine smeća po moru u okolici Hvara.

“Izašao sam danas brodom na more. Puno je smeća; morem plutaju plastika, granje, ambalaže Najviše ga ima oko Paklenjaka i Pelegrina. Ovo je strašno, morao sam jako paziti tijekom vožnje – kaže nam čitatelj iz grada Hvara.

Loša vijest će da krajem četvrtka počinje šestodnevno razdoblje s puhanjem juga koje će vrhunac imati u nedjelju i ponedjeljak. Ostaje za nadati se da tako dugotrajno jugo neće donijeti veće količine smeća do dalmatinskih plaža…VEZANI ČLANCI:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0