Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Najpoznatiji splitski gastro bračni par postaje “TRINAESTO PRASE”: Savjeti iz kužine utemljeni na tradiciji, čitatelji će moći postavljati pitanja

[NAJAVA NOVE GASTRO KOLUMNE] Kolumna će čitatelje provesti i kroz zanimljive priče o ljudima i događajima iz svijeta gastronomije, poput legendarnih splitskih kulinarskih ikona Dike Marjanović Radice i Marije Lulić, čije recepte i radne anegdote vrijedi sačuvati od zaborava
R.P. / Foto: Igor Jakšić, Rade Popadić25. studenoga 2024. 00:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sandra i Dane Tahirović, vlasnici splitskog restorana *Zora Bila*, započinju novu gastro kolumnu na portalu Dalmacija Danas. Kroz nadolazeće tekstove čitatelji će moći otkriti tajne sezonske prehrane, naučiti kako pripremiti savršeni obiteljski ručak ili kako planirati količine hrane kada su gosti za stolom.  

"Kuhanje nije samo stvar prehrane, već i uživanja, dijeljenja priča i čuvanja tradicije," kaže Dane Tahirović. "Želimo čitateljima pokazati da uz malo truda svatko može stvoriti jelo koje oduševljava."  

Kuhinja baka i mama - u modernom ruhu

Poseban naglasak bit će na tradicionalnoj kuhinji naših baka i mama, ali u modernijem ruhu – bez teške zaprške i s idejama kako stvoriti ukusna jela na jednostavan i zdrav način. "Fažol bez zaprške? Moguće je, i to nevjerojatno ukusno," dodaje Sandra, naglašavajući kako će upravo takvi savjeti biti dio svake kolumne.  

Kolumna će čitatelje provesti i kroz zanimljive priče o ljudima i događajima iz svijeta gastronomije, poput legendarnih splitskih kulinarskih ikona Dike Marjanović Radice i Marije Lulić, čije recepte i radne anegdote vrijedi sačuvati od zaborava. Također, zavirit ćemo na splitski pazar i peškariju, gdje se kriju osebujni likovi koji čine dio lokalnog kulinarskog identiteta.  

"Sjećam se vremena kad sam na peškariji prvi put čuo povik 'Friška riba, viška!' – to je bio trenutak kad sam shvatio koliko su ovi ljudi duša našeg grada," prisjeća se Dane.  

"Najzanimljivija pitanja obradit ćemo u kolumnama"

Uz anegdote, priče i savjete, kolumna nudi i prostor za pitanja – čitatelji će moći zatražiti ideje kako pripremiti određena jela, gdje nabaviti namirnice ili kako postaviti stol. "Naš je cilj ne samo pomoći čitateljima nego ih i inspirirati. Najzanimljivija pitanja obradit ćemo u kolumnama, jer tko zna, možda baš vi dobijete odgovor koji će vam promijeniti pogled na kuhanje," poručuje Sandra.  

S ovom kolumnom nećete samo naučiti korisne trikove, već ćete i steći samopouzdanje u kuhinji. Cilj nije poučavati kuhanju – to je, kažu, rezervirano za radionice – već pojednostaviti procese, podijeliti male tajne velikih majstora i približiti kuhanje svima.  

Bez zaprške i bez zadrške, kolumna "Trinaesto prase" vodi vas u svijet gastronomije, tradicije i suvremenih kulinarskih izazova. "Vezite se, polijećemo," zaključuju Sandra i Dane. Pridružite im se na portalu *Dalmacija Danas* – let počinje!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
12
Haha
1
Nice
3
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.