NAJPOZNATIJA MOČVARA NA SPLITSKOM PODRUČJU Čarobni, ali ugroženi rezervat Pantan: Ovaj komadić raja stanište je 163 vrsta ptica

Danas je Svjetski dan močvarnih staništa, a mi vas vodimo u zaista prekrasnu fotošetnju autora Joška Hercega

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja. Tzv. Ramsarska konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa.


Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve.

Močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50% svih močvarnih staništa u svijetu.

Vrijednost močvarnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Osim za životinjske i biljne vrste, močvarna područja imala su značajnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije, o čemu svjedoči činjenica da su se prve civilizacije razvile upravo u dolinama rijeka i poplavnim ravnicama.

ČAROBNI PANTAN

Mi vas vodimo u prekrasnu fotošetnju močvarom koja se nalazi pokraj Trogira – Pantanom. Pantan (Blato) znači močvara. Ime Pantan je romansko a Blato slavensko. Nalazi se istočno od Trogira, a zapadno od Divulja.


Na istočnom dijelu Trogira, ispod brijega Krbana smjestilo se polje zvano Trogirsko malo polje. U tom polju ispod ceste nalazi se malo jezero – izvor iz kojeg ističe vodeni tok zvan Rika, koja teče kroz močvarno područje i starinski ribnjak te nakon nekoliko stotina metara završava u moru (Kaštelanski zaljev). Na rubu jezera su Mlinice – mlinovi u velikoj zgradi s kulom. Na zgradi je natpis iz 1582. godine. iz vremena kad su tim krajevima harali Turci. Do mlina se je žito dovozilo kopnenim putem uporabom stočne snage. Otočani i stanovnici priobalja kroz Riku su dovozili žito jedrenjacima. Na samom ušću Rike nalaze se ostaci kule.

Cijelo močvarno područje omiljeno je gnjezdilište, mali rezervat faune od riba jegulja do ptica selica roda, čaplji, pataka i drugih ptica galebova, čajki, gnjuraca.Pantan je stanište 163 vrsta ptica, koje se u njemu gnijezde, zimuju ili slijeću za proljetnih i jesenskih seoba. Na Pantani rastu 124 autohtone biljne vrste. Ljepota zelenog raslinja Pantana posebno se ističe u sivilu okolnog terena, a mnoštvo trske i šaša pravo je bogatstvo za kukce i ptice.

Rezervat je trajno ugrožen ilegalnim lovom, nasipavanjem, izgradnjom, izlovom školjaka, neadekvatnim turističkim i rekreativnim korištenjem, te svojom objektivno malom površinom.

Uživajte u fotogaleriju trogirskog fotografa Joška Hercega, a većina fotografija sadrži opis.

Moja reakcija na članak je...
Vau
39
Haha
2
Hagić
6
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
4
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime