Nacionalni stožer civilne zaštite objavjavo je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 28 novozaraženih koronavirusom, 99 osoba se oporavilo, a preminula je jedna osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Broj novozaraženih u Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 28, čime je ukupan broj zaraženih od koronavirusa 2009”, rekao je ravanatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Preminula je ženska osoba Splitu koja je bila 1928. godište te je imala komorbiditet. Ukupno preminulih osoba je 51.

“Ukupno testiranih imamo 30.213, od jučer je to 1360 novih testova napravljeno. Postotak pozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji imao 12.181 osobu, prosječna dob pozitivnih je 51,22 godine, spolna raspodjela je da su 54 posto žene, a 46 posto muškarci”, kazao je Capak.

Istaknuo je da hospitaliziranih imamo četiri osobe više te je stoga 325 zaraženih osoba na bolničkom liječenju, a od toga ih je 21 na respiratoru, što su dvije više nego jučer.

“Ukupan broj ozdravljenih je 982, što je 99 novoozdravljenih u 24 sata, od toga ih je 385 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer. Doma je ozdravilo 497 osoba, 85 više nego jučer”, naglasio je Capak.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je da se počinje s popuštanjem uvedenih mjera. Otvaraju se trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Trgovine koje su dosad radile, nastavljaju raditi i dalje, a radno vrijeme vraća se na ono kakvo je bilo i prije epidemije uz uvjet da se tijekom smjene omogući jedan sat za čišćenje prostora.

”Trgovine koje imaju radno vrijeme duže od 10 sati moraju raditi dvokratno, uz 1 sat pauze za dezinfekciju. Nedjeljom će raditi samo kiosci, pekarnice, trgovine na benzijskim postajama”, rekao je Božinovć. Dodao je da se omogućavaju vjerska okupljanja, a s radom počinju i postolari.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime