Najljepše “oko” Dalmacije: Donosimo prekrasnu fotoreportažu od izvore Cetine do Garjaka

U rubrici "Moja Dalmacija" donosimo prekrasnu fotoreportažu s izvora Cetine

Splitski fotograf Ivan Banović u vikendu za nama boravio je na izvoru rijeke Cetine. Napravio je sjajnu seriju fotografija koju je snimao fotoaparatom i dronom. Cetina ima brojne izvore, a tri najveća su Vukovića vrilo, Batića vrilo i Veliko vrilo na istoku koje je poznato i kao izvor Glavaš. Izvori Cetine su zaštićeni kao hidrološki spomenik prirode od 1972. godine. Na ovom izvoru, čija se dubina procjenjuje na 115 metara, kupala se nekolicina turista iako je temperatura vode, baš kao i cijele godine, svega 8 Celzijevih stupnjeva. S obzirom da je u zraku bilo više od +35°C, kupanje u ledenom izvoru više je osvježenja.


Modrozeleno oko

Zračne snimke izvora Glavaš su fascinantne. Vidi se modrozeleno “oko” kojega neki nazivaju najljepšim okom Dalmacije. Dvije stijene unutar ovog izvora prirodan su ulaz u veliki ponor krških dubina.

Na fotografijama možete vidjeti i leptire koji obitavaju svega 15-ak centimetara od izvora, lete i igraju se.

Prekrasni rukavci

Samo nekoliko kilometara niže nalazi se Garjak, mjesto gdje Cetina ulazu u Perućko jezero i gdje postoji bezbroj plaža i rukavaca koju su lijepi kao iz bajke.

Sve opisano možete vidjeti u priloženoj fotogaleriji, a više Ivanovih fotografija možete vidjeti na njegovom fotografskom Instagramu!
Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
0
Hagić
4
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime