Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Najčešće pogreške zbog kojih vam palačinke ne uspijevaju

Previše miješanja ili pogrešna tava mogu biti jedan od razloga zašto su u susjedovoj kuhinji palačinke uvijek mekše i slasnije
D.D. / Foto: Pixabay30. prosinca 2024. 07:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Dok se kod nas prže krafne u vrućem ulju, na pokladni utorak Britanci bacaju palačinke iz tave u zrak te slave njihov dan prije Čiste srijede kojom započinje korizma. Hrvatima ne treba poseban dan da bi uživali u palačinkama, a svaka kuća ima svoje male tajne u pripremi savršenih, slatkih ili slanih poslastica.

Pogrešna tava
Ključ uspjeha dobrih palačinki je i u odgovarajućoj tavi. Tavu za palačinke tijekom pranja nemojte ribati, nego ju lagano isperite vodom kako se tijesto ne bi lijepilo. Mnoge domaćice hvale teške i stare tave.

Pogrešna masnoća
Maslac pruža finu aromu, ali ne ako se prepeče i zagori. Bolje je izabrati masnoću koja ima višu točku dimljenja poput kokosova, repičina ili suncokretovaulja te pročišćenog maslaca.

Mikser umjesto pjenjače
Savršeno glatka smjesa postiže se ako sve sastojke miješate pjenjačom jer će ući optimalna količina zraka. Nemojte koristiti mikser jer bi palačinke mogle biti tvrde i žilave ili pokušajte trikove za palačinke mekane kao duša.

Miješanje do zadnje grudice
Grudice nisu neprijatelji. Ako su sastojci dobro povezani, nema potrebe za miješanjem u nedogled jer će palačinke ispasti gumaste.

Previše šećera u smjesi
Kako bi palačinke bile mirisne i slatke, neke domaćice u smjesu dodaju vanilin šećer. No zbog previše šećera palačinke bi se mogle zalijepiti za tavu. Odlučite li se za slatku varijantu, budite umjereni sa šećerom.

Previše svega u smjesi
Kockice čokolade, voće i ostali dodaci u smjesi mogu napraviti više štete nego okusa. S kokosovim brašnom ili sjeckanim začinima nema problema, ali veći ili teži dodaci mogu upropastiti palačinke.

Ulijevanje ulja u tavu
Silikonski kistić najbolje će obaviti posao dodavanja ulja u tavu, a palačinke neće biti previše masne – niti se lijepiti za dno. Kako biste bili sigurni da neće upiti previše masnoće, možete dodati malo ruma u smjesu.

Prejaka vatra
Palačinke je najbolje peći na srednje jakoj do slabijoj vatri. Pretjerate li s jačinom, ne samo da mogu zagorjeti ili ostati nedovoljno pečene u sredini nego neće narasti koliko bi trebalo.

Samo se jednom okreću

Palačinke je bolje dobro provjeriti dizanjem jednog kraja s tave nego okretati i po nekoliko puta jer će biti tvrde i žilave.

Premalo strpljenja
Nakon što ispečete palačinke, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi stigle omekšati, piše Punkufer.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
24
Haha
3
Nice
13
What?
5
Laž
0
Sad
2
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Imoćanin nije položio vozački, ali sjeo je za volan posve pijan. Uhićen je
5
min
Imoćanin nije položio vozački, ali sjeo je za volan posve pijan. Uhićen je
Lik od 42 godine u Splitu mortus pijan sjeo za volan. Vozačku nije imao, ali hašiš jest
10
min
Lik od 42 godine u Splitu mortus pijan sjeo za volan. Vozačku nije imao, ali hašiš jest
Marina Kaštela - od vizije do najbolje velike marine u 2025. godini
15
min
Marina Kaštela - od vizije do najbolje velike marine u 2025. godini
"Božićne radosti" Želimire Ganze oživjele tradiciju u Domu Zenta
23
min
"Božićne radosti" Želimire Ganze oživjele tradiciju u Domu Zenta
Splitski prevarant s tuđim dokumentima naručivao uređaje i potpisivao lažne ugovore
42
min
Splitski prevarant s tuđim dokumentima naručivao uređaje i potpisivao lažne ugovore
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.