Prvog Porina večeras, onog za najbolji album rock glazbe, osvojio je Psihomodo Pop za Digitalno nebo, , a za istoimenu skladbu s albuma, Porin za najbolji video broj osvaja Radislav Jovanov Gonzo. Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a, a za izvedbu skladbe Time to Go s istog albuma nagrađeni su za najbolju izvedbu jazz glazbe. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe, a dobitnici su autor Branimir Gazdik za skladbu Gifted i Tamara Obrovac za skladbu Suza sjajna.

Naš proslavljeni nogometaš Ivan Rakitić sportskim je žargonom iz Barcelone ohrabrio naciju, te objavio pobjednika u kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe. – slavila je Vanna za Izmiješane boje.

Posebno priznanje – nagrada za životno djelo, ove godine pripada velikoj umjetnici i jedinstvenoj glazbenici Josipi Lisac te dirigentu i skladatelju značajnog opusa Tomislavu Uhliku. Uhliku se zahvalio svim kolegama,  prijateljima, obitelji  i svima s kojima je barem nakratko podijeli radost bavljenja glazbom u proteklih 40 godina. O našoj divi u studiju je s propisane distance govorio Siniša Škarica, pozvavši sve gledatelje da ustanu i velikim toplim aplauzom pozdrave jedinu,. veliku, jednu jedinu i jedinstvenu Josipu Lisac. Zahvalila se Porinu, svojoj nakladničkoj kući, te ljudima koji su njen rad prepoznali i zavoljeli, jer, bez njih, dodala je, ništa nije bilo moguće. Njen Karlo Metikoš, kazala je, poklonio joj je sve – ljubav i smisao postojanja.

 

Novi izvođač godine je J.R. August, koji je čestitao i konkurenciji. Najbolji album klasične glazbe je 35 Godina, Zagrebačkog gitarskog trija. Iz Amerike se javila Tatjana Matejaš Cameron i najboljem muškom vokalu ponudila suradnju – a to je Marko Tolja s pjesmom Još jedan dan. Bilo mu je čudno ne držati statuu, pa je uhvatio bokal dok se zahvaljivao i čestitao rođendan Ivi Šulentić. Mia Dimšić i Marko Tolja dobitnici su Porina za najbolju vokalnu suradnju na pjesmi Sva blaga ovog svijeta.

Bojan Jambrošić & Tamburaški orkestar HRT-a te producenti Siniša Leopold i Igor Geržina s albumom Kajkavski biseri dobitnici su Porina za najbolji album tamburaške glazbe, a nagradu za najbolji album pop-folklorne glazbe osvajaju razni izvođači za album “Festival kajkavski popevki – Krapina 2019.”, uz glazbene producente Tonija Eterovića i Sinišu Leopolda.

Nagradu za Najbolju žensku vokalnu izvedbu proglasili su hrabri zagrebački vatrogasci, a slavila je Amira Medunjanin za pjesmu Što te nema. Porin za najbolji album zabavne glazbe osvojila je Domenica za album Ćiribu ćiriba, uz producente Tončija Huljića i Ivana Huljića.

Grupa Chui osvaja Porin u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu “Eternautova tema” snimljenu u suradnji s Ink Experiment duom, a njihov album Iz kapetanovog dnevnika nagrađen je za najbolje likovno oblikovanje, autora Dalibora Barića. Porin za najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) dobiva album Timeline, izvođača i producenta Ivana Pešuta.

Šećer dolazi na kraju – Mile Kekin proglasio je dobitnika Porina za pjesmu godine – to je Iskra Damira Urbana! Skromno je priznao da u ovako jakoj konkurenciji nije mislio da ima šanse dobiti nagradu, te da mu je ovo jedan od dosad najvažnijih Porina.

Vojko V imao je čast proglasiti Album godine – Dangerous Waters J.R. Augusta.

– Ja sam osupnut! Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli, jer ja sam za ovaj album skoro poginuo – kazao je mladi glazbenik. Ispričao se što je album na engleskom jeziku i obećao da će sljedeći biti na hrvatskom ili francuskom jeziku…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime