NAČELNIK DUGOPOLJA: “Kilometar staze je spreman za nasipanje sitnijeg materijala i fino planiranje”

[FOTOGALERIJA] "Odbacujem insinuacije da se radi o nekakvoj devastaciji. Mi se držimo postojeće staze", ističe nam Bosančić


Puno se prašine posljednjih tjedana diže oko sjevernih padina Mosora. Ispisano je i dosta novinarskih redaka uslijed radova koje provodi Općina Dugopolje.


Naime, na području Općine Dugopolje, u Zamosorju, izvode se radovi kojima se planira urediti postojeća pješačka staza koja počinje u zaseoku Doždori a koja se odavno koristi za uspon sa sjeverne strane Mosora.

ŠTO SE DOGAĐA NA SJEVERNIM PADINAMA MOSORA? Zahvat na planinarskoj stazi “digao prašinu”. Načelnik: “Sada se neće morati skakati s kamena na kamen”

Radovi su izazvali poseban interes planinarske zajednice, koja je zabrinuta zbog korištenja eksplozivnih sredstava prilikom uređenja staze. Među planinarima se osobito proširio status Marka Kovača, poznatog planinara, koji je upozorio da je tijekom uspona čuo detonacije dinamita, što je i osobno vidio dok je prolazio kraj radnika.

“Vidio sam kabel za aktivaciju dinamita”

– Vidio sam kabel za aktivaciju dinamita. U povratku po mraku smo naišli na mini kamenolom koji onemogućava normalno kretanje na postojećoj stazi – napisao je između ostalog.Kovač upozorava da se korištenje dinamita ne spominje u projektnoj dokumentaciji te vjeruje da bi izvođač radova trebao dobiti dozvolu za takve radove na području Natura 2000.

– Realno me zanima hoće li dinamitom razbiti sve stijene do skloništa Ljubljan ili samo trećinu staze, pošto se na tom dijelu nalazi par vikendica u vlasništvu lokalnih ljudi. Mislim da je detonacija srušila postojeći suhozid/podzid jedne terase. Baš me zanima hoće li je popraviti i kako – pita se.“Uskoro ćemo imati sigurnu planinarsku stazu”

Danas nam je načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić rekao da radovi na planinarskoj stazi dobro napreduju.

– Kilometar staze je spreman za nasipanje sitnijeg materijala i fino planiranje. Iako se u medijima moglo pročitati svakakvih komentara važno je još jednom napomenuti da Općina ima sve potrebne suglasnosti, uključujući suglasnost za obavljanje radova na području pod zaštitom Natura 2000.

Uskoro ćemo imati sigurnu planinarsku stazu dugu oko četiri kilometra, a uređujemo je bespovratnim sredstvima Županije i Ministarstva turizma – kazao nam je načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić.

“Jasno mi je da se određenim osobama ovi radovi ne sviđaju”

Detaljno nam je komentirao medijske napise koji su se mogli u posljednjim danima pročitati.

– Nemam što tu posebno reći. Mi smo napravili projektnu dokumentaciju koja je prošla na dva natječaja. Nakon toga isti je dobio suglasnost Ministarstva zaštite okoliša RH, dobili smo uvjete po kojima možemo raditi i toga se strogo pridržavamo. Tako da odbacujem ikakve insinuacije da se radi o nekakvoj devastaciji. Mi se držimo postojeće staze – ističe nam Bosančić.

Naglasio je da se prilikom radova koriste oni alati koji su uobičajeni kod zemljanih radova.

– Jasno mi je da se određenim osobama ovi radovi ne sviđaju i poštivam njihovo mišljenje. Moram naglasiti da ćemo napokon dobiti stazu kojom će se moći pješačiti bez upotrebe ruku i ona će biti potpuno sigurna – podvlači te nadodaje da imaju podršku HGSS.

– Oni su zadovoljni što se ta staza radi, jer će i njima u nekim hitnim situacijama posao biti znatno olakšan – kazao nam je.

– Radovi ne smiju biti van vremenskog razdoblja od 15. kolovoza do 15. ožujka. Do tog datuma prekidamo radove i onda ih ponovno nastavljamo na ljeto, jer se moramo držati svih propisa – zaključio je za Dalmacija Danas Perica Bosančić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime