Od morskih algi se može proizvoditi gorivo, čak ih se može koristiti kao prevenciju određenih bolesti. Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković otkrili su kako alge mogu biti vrlo vrijedna, ali i unosna sirovina.

Evo ova izgleda zanimljivo, ovu bi trebali izolirati – govore znanstvenici na Institutu Ruđer Bošković dok gledaju alge.

Malene, neke od njih vidljive tek mikroskopom, ali zato jako moćne – tako na Institutu Ruđer Bošković tretiraju alge iz Jadranskog mora.

– Mi ih nazivamo malim zelenim tvornicama, proizvode puno metabolita koje mi možemo iskoristiti. Mislim da su one svemoguće jer mogu živjeti svuda. Mogu se prilagoditi na sve uvjete i to je ono što mi pokušavamo iskoristiti – objašnjava Maja Galić, doktorandica s Instituta Ruđer Bošković.

Ako se pita ruđerovce, alge će uskoro zamijeniti fosilna goriva.

– To se mora dogoditi jer fosilna goriva nestaju. Još malo pa ćemo ići biciklom na posao, kaže Galić, a na pitanje hoće li taj bicikl biti na pogon algi, uz smiješak odgovara da hoće.

– Da, to je definitivno imperativ – kaže.

Za istraživanja algi na “Ruđeru” su povukli 37 milijuna kuna iz europskih fondova. Posla ima za 65 znanstvenika, a jedan od njih je kemičar Marin Roje. On u algama vidi industrijski potencijal.

– Jedna alga koju smo identificirali ima zaštitno djelovanje protiv ultraljubičastih zraka. To je potencijal za primjenu kod nekakvih zaštitnih krema za sunce i slično – kaže Marin Roje, kemičar s Instituta.

Usuđuju se ovi znanstvenici ići i korak dalje. Možda alge čak jednog dana zamijene i lijekove. To ne smijem reći zbog farmaceutske industrije vjerojatno, ali ja mislim da da. Neću reći hoće li zamijeniti lijekove, ali da će alge pomagati da upotrebljavamo što manje lijekova – da, objašnjava Rozelindra Čož-Rakovac, voditeljica projekta sa Instituta.

Potencijal algi odavno su prepoznale primjerice Švedska i Norveška, koje dobar dio industrije već zasnivaju na tim morskim organizmima. Pamet Hrvatska već ima, algi u Jadranu na izvoz, samo sve to treba znati dobro iskoristiti, piše Dnevnik.hr.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime