NA MISU PO NULI: Mještani Slimena i po smrzotini otišli po riječ Božju

Vidite da nas i nedjeljom, uz oprez zbog korona virusa, vjernici redovito ophode - kazao nam je nakon nedjeljne mise župnik je don Ivan Sučić


Kada smo u nedjelju ujutro krenuli put Slimena, bili smo uvjereni da će bas tamo dočekati snijeg. No, bez obzira na hladnoču snijeg je zaobišao slikovito Slime. naselje u Splitsko-dalmatinskoj na području grada Omiša smješteno između uvale Vrulja i prijevoja Dubaca s jedne strane,  te rijeke Cetine s druge strane.


Po crkvenoj podjeli, Omiški dekanat čine slijedeće župe: Blato na Cetini, Katuni-Kreševo, Kučiće, Nova Sela na Cetini, Omiš, Rogoznica, Slime, Svinišće, Zadvarje i Žeževica. Jedino autohtono stanovništvo u Slimenu su Hrvati.

Rodom sa Slimena je poznati hrvatski književnik Josip Pupačić, rođen 19. rujna 1928. godine. Za života je objavio sljedeće zbirke pjesama: “Kiše pjevaju nad jablanima”, “Mladići”, “Cvijet izvan sebe”, “Oporuka”, i “Ustolićenje”. Posthumno su mu izašle zbirke: “Moj križ svejedno gori” i “Uspravan hod”.

Između prve Pupačićeve zbirke “Cvijet izvan sebe” 1958. i zadnje : “Moj križ svejedno gori” 1971. kriza u njegovu  stvaralaštvu poklapa se s njegovim sukobima s nekim pojavama u društvu. No izvore produbljenosti svojega lirskoga izričaja Pupačić je uvijek, pa tako i u zadnjoj zbirci, iznova je pronšao u čudesnoj zavičajnoj utemeljenosti, sjećanju na djetinjstvo i lirskom oblikovanju i očitovanju proživljenog, što njegovu poeziju uzdiže u same vrhove novije hrvatske književnosti.

Druga poznata osoba sa Slimena je don Većeslav Šupuk, katolički svećenik, javni i kulturni djelatnik, predloženik za županijsku nagradu, zatim duhovnik Središnjeg bogoslovnog sjemeništa u Splitu, pokojni profesor don Marin Škarica, prvi dekan Teološkog fakulteta u Splitu, redovnica Rozarija Utrobičić, te poznati splitski poduzetnik Ivo Ora, koji uvijek samozatajno podupire svoje Slime.

Župna crkva Svetog Ivana Krstitelja u današnjem obliku izgrađena je 1786. godine na mjestu stare, manje crkve. Crkvu je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Splitu proglasio spomenikom kulture 1976. godine. Isti Zavod crkvu opisuje kao jednobrodnu građevinu s apsidom usmjerenom prema istoku.Foto: Dominik Tomašević

Sastoji se od pačetvorinastog svetišta, koje je nekada bilo lađa manje crkve s apsidom, kojoj se vidi trag na istočnoj strani. Današnja je lađa  šira od svetišta i na njezinom je pročelju zvonik na preslicu za tri zvona. Na zvoniku je uklesana godina 1789., što bi mogla biti godina njegove gradnje. Unutrašnjost je presvođena bačvastim svodom. Crkva pripada baroknom stilu jednostavnih oblika.

Foto: Dominik Tomašević

–  Vidite da nas i nedjeljom, uz oprez zbog korona virusa, vjernici redovito ophode –  kazao nam je nakon što je predvodio nedjeljnu misu s početkom u 10,30 sati župnik je don Ivan Sučić.Kao i župnik, tako i ostali vjernički puk, don Ivan se nada kako će korona kriza proći što prije, te kako  će puk sa Slimena moći nastaviti normalno živjeti. Odlaziti u obližnju Makarsku i malo dalji Omiš, a nije ni Split daleko.

Uostalom, uvijek se ljudi mogu držati i samoga Slimena, te se baviti onim što najbolje znaju – poljoprivredom. Njihovi proizvodi se svakodnevno nalaze na tržnicama Baške Vode i Makarske. Vode a tako i života – na fali, jer Cetina je blizu…

Moja reakcija na članak je...
Vau
49
Haha
1
Hagić
5
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
6
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime