Superluksuzna jahta, vlasništvo ruskog milijardera, industrijalca i filantropa Andreja Meljničenka tijekom nedjelje plovi morem Makarske rivijere. “Sailing Yacht A” jučer je boravio na dubrovačkom području, a danas je mamio poglede brojnih znatiželjnika ispred Brela.

Oplovili smo Jedrenjak A, a kako je izgledao “đir” oko jednog od najvećih svjetskih jahti-jedrenjaka, pogledajte u videu:

Jedrenjak A dizajnirao je Filip Stark u futurističkom stilu. Duljina jahte od 142,81 metara i širina od 24,88 metara, svrstava ovu jahtu u skupinu najvećih ikada napravljenih jedrilica. Posjeduje tri jarbola visine od oko 90 metara. Površina jedara iznosi 3700 četvornih metara. Jedrenjak A posjeduje osam paluba, s mogućnošću pristajanja helikoptera na jednoj od paluba, i sobu za promatranje podmorja. U jahtu je ugrađen jedan od najvećih pojedinačnih komada zaobljenog stakla, težak 1,8 tona. Jedrenjak A je opremljen hibridnim dizelsko-električnim motorom, i suvremenim navigacijskim sustavima.

Slovo A u nazivu navodno simbolizira prvo slovo imena 47-godišnjeg vlasnika, ruskog milijardera, Andreja Meljničenka i njegove supruge Aleksandre, bivše srbijanske pjevačice i modela. Meljničenkovi često i rado posjećuju Jadran, a prije Dubrovnika obišli su crnogorski akvatorij.

Jahta može primiti oko 20 gostiju i posadu od 54 člana. Može dostići brzinu od 24 čvora. Prema izvješćima medija, dizajner je želio izazvati estetiku koja je uobičajena kod ovakvih plovila.Prva testna vožnja održana je 21. rujna 2015. godine. Kupcu je predana 3. veljače 2017. godine. Prema izvješćima medija, cijena jahte iznosila je oko 450 milijuna dolara.

Meljničenkovo bogatstvo procjenjuje se na 13,8 milijardi dolara i 97. je bogataš na Forbesovoj svjetskoj listi milijardera, te deveti najbogatiji Rus.