NA DANAŠNJI DAN: U Moluntu prije 70 godina pao meteorit od skoro dva kila

Doletio je iz pravca sjeverozapada, raspao nam se iznad glava - prisjetio se dramatičnog  dana 2017. godine tada 85-godišnji ribar Tomislav Tonko Cvjetković


Na današnji dan, 20. veljače 1951. godine, kod mjesta Molunat, 40 km južno od Dubrovnika pao je meteorit težak 1,9 kg.  Meteorit je dobio službeni naziv “Dubrovnik”. (2) Gromada je pala u maslinik dok su krhotine završile u moru. Materijal tog meteorita, kasnije nazvanog “Dubrovnik“, danas se čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.


– Doletio je iz pravca sjeverozapada, raspao nam se iznad glava. Glavna gromada pala je gore u maslinik, a krhotine petstotinjak metara niže u more. Čula se zaglušujuća grmljavina, mislili smo da padaju granate – prisjetio se prije  četiri godine tada 85-godišnji ribar Tomislav Tonko Cvjetković, koji je svjedočio padu meteorita.

Moluntski meteorit jedan je od svega pet “padalica” koje su u povijesti Lijepe naše imale očevice, što im daje na vjerodostojnosti. Uz tada 19-godišnjeg ribara Tonka, nalaznici meteorita bili su njegov brat Niko Cvjetković i rođak Đuro Antunović.

Javni pronalazak meteorita u Hrvatskoj je rijetka pojava, tako da se prvi sljedeći u javnosti poznati pronalazak dogodio tek 2011. godine kod Križevaca (tada je pronađeno više fragmenata, ukupne mase mjerljive u stotinama grama).Zanimljivo, došlo je do neobične slučajnosti pri kojoj su fragmenti meteorita kod Križevaca otkriveni točno na 60-obljetnicu spomenutog pada na područje Konavala. U Hrvatskoj je zabilježeno samo pet potvrđenih slučajeva kad su ljudi svjedočili padu meteorita, a prvi se dogodio još 1751. kod Hrašćine u Hrvatskom zagorju.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
4
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime