NA DANAŠNJI DAN Rođen Imra Agotić, prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Nakon teških pregovora s predstavnicima JNA na čelu s Andrijom Rašetom, predsjednik Franjo Tuđman je u siječnju 1992. generala Imru Agotića imenovao prvim zapovjednikom HRZ-a i PZO-a


General zbora Imra Agotić rođen je 12. siječnja 1943. u Gorjanima kod Đakova. Završio je “Vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije” (JNA) i “Školu narodne obrane”, te magistrirao na Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Bio je najvažniji kontraobavještajac “5. korpusa JNA” u Banjoj Luci. Zatim, 2. srpnja 1991. godine, tada s činom pukovnika, general Agotić odlazi iz JNA i stavlja se na raspolaganje Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, koji ga svojom Odlukom od 10. kolovoza 1991. godine postavlja za v.d. načelnika stožera Zbora narodne garde (ZNG) i vršitelja dužnosti zapovjednika ZNG-a.


U listopadu 1991. godine predsjednik Franjo Tuđman je imenovao generala Agotića glavnim pregovaračem s predstavnicima JNA, čiji je predstavnik bio general Andrija Rašeta, o njihovom napuštanju državnog područja republike Hrvatske. Pregovori su se vodili pod pokroviteljstvom “Promatračke misije Europske zajednice” u zagrebačkom hotelu “I” od 8. listopada 1991. do konca te godine. Mjesec dana kasnije promaknut je u čin general-bojnika. Odlukom Predsjednika RH u siječnju 1992. godine general Agotić je imenovan za prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Na Dan državnosti 1995. godine promaknut je u čin general-pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Imra Agotić je svjedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu

U ožujku 1996. godine general Agotić je imenovan pomoćnikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ovu dužnost je obnaša do 21. veljače 2000. godine kada ga je Predsjednik RH Stjepan Mesić imenovao svojim pomoćnikom za obranu i vojna pitanja.

Umirovljen je 31. prosinca 2002. godine kao djelatna vojna osoba, prije čega je promaknut u čin generala zbora. Potom ga je 1. veljače 2003. godine predsjednik Mesić imenovao svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Dužnost je obnašao do 2005. godine.

Treba istaknuti i kako je 2003. godine general Agotić je svjedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije

General Agotić je iznenada umro 18. ožujka 2012. godine. Posljednji ispraćaj Imre Agotića održan je 22. ožujka na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ispraćaj je predvodio Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, a generala su na posljednje počivalište ispratili najviši civilni i vojni dužnosnici među kojima Predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednici Sabora i Vlade Boris Šprem i Zoran Milanović, generali te obitelj i prijatelji.

U prigodnoj homiliji generalni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić višestruko je apostrofirao vjeru kao bitno obilježje generala Imre Agotića.

–  Želimo da Isus Krist na vašem licu prepozna svoje lice, da u vašem srcu prepozna svoje srce, da u vašim rukama prepozna svoje rukeHvala vam za ljubav kojom ste ovu zemlju branili i služili joj, što ste čuvali dignitet hrvatskog vojnika, što ste sebe uložili u slobodu Domovine – rekao je  Mamić.

Već je obučeno više naraštaja naraštaja vojnih pilota / Foto: M. Karačić / HRZ

Hrvatska i njene oružane snage, obitelj, rodbina i prijatelji, od generala su se oprostili preletom tri MIG-a i počasnim plotunima u trenucima dok je zapovjednik HRZ-a brigadni general Dražen Šćuri obitelji predavao državni stijeg.

Za osobni doprinos u obrani Republike Hrvatske general zbor Imra Agorić dlikovan je visokim državnim odličjima i medaljama. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda Bana Jelačića, Reda Hrvatskog trolista, kao i medalja Bljesak, Ljeto ’95. i Oluja.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime