Župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku povodom 27. obljetnice osnivanja 116. brigade Hrvatske vojske, ”Neretvanski gusari”.

Početkom Domovinskog rata u donjoneretvanskom kraju prve legalne postrojbe bile su pričuvne postrojbe MUP-a RH, a prva borbena postrojba na jugu Hrvatske bila je “A” satnija ZNG-a u Metkoviću, koja je ustrojena 2. lipnja 1991. Ta je postrojba bila prva postrojba iz doline Neretve koja se organizirano suprotstavila neprijatelju u njegovu napredovanju. Bila je to okosnica buduće 116. brigade.

Metković, Opuzen i drugi neretvanski krajevi su 1991. – 1992. bili više puta bombardirani iz zrakoplova i topničkoga oružja JNA, u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Glavne borbe za oslobođenje Jadrana i juga Hrvatske iznijeli su i pripadnici 116. brigade. Kroz tu postrojbu je prošlo 6409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

Čestitku župana Nikole Dobroslavića prenosimo u cijelosti.

Poštovani pripadnici 116.brigade Hrvatske vojske čestitam vam 27. obljetnicu uz sjećanje na 11.studenoga 1991., dan kada je odlukom ministra obrane Gojka Šuska osnovana vaša brigada – “Neretvanski gusari”. Hvala za veliki doprinos u stvaranju slobodne nam domovine Hrvatske. Hvala za našu slobodu! Ponosni smo na Vas.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime