Prvi dio petka donio je kratkotrajno smirivanje vremenskih prilika, pa je ponegdje bilo i sunčanih razdoblja. Još protekle noći bilo je kiše, a u planinama i snijega.

Kako je za Dalmacija Danas rekao dežurni tehničar Odašiljača i veza na Svetom Juri na Biokovu, snijeg je noćas pri temperature zraka od -5°C padao do 3 sata iza ponoći. Jutros ga ima oko 25 centimetara i radi se o prvom ozbiljnijem snježnom pokrivaču ove godine. Cesta do Svetog Jure nije očišćenja, tako da se vozačima ne preporučuje vožnja do najvišeg biokovskog vrha i najvišeg vrha bilo koje hrvatske obalne planine.

 

Slična situacija je na danas na Dinari. Na meteorološkoj postaji na planinarskom skloništu Pume, ispod vrha Velika Duvjakuša, temperature zraka noćas je bila -6°C, a u 13 sati danas -3°C. Pao je prvi obilniji snijeg, a još više snijega palo je u višim predjelima Kamešnice.

Dinara
Kamešnica
Mosor

Iako je prije nekoliko dana prvi snijeg sezone padao na Mosoru, danas je osvanuo pod prvim konkretnim snježnim pokrivačem. Zabijelili su se predjeli iznad 1100 metara nadmorske visine.

U cijeloj zemlji u tijeku je nagli pad tlak zraka. Na pojedinim postajama tlak zraka pada po stopi od 5 hektopaskala u tri sata. Predznak je to vrlo skore nove promjene vremena koja će večeras zahvatiti cijelu zemlju, a donosi je vrlo duboka sredozemna ciklona. Zbog nje će noćas ponegdje pasti obilna kiša, a u višim planinama obilan snijeg.

Na moru su mogući orkanski udari juga i oštrog, visoki valovi i ciklonalna plima.

Vrijeme će se tijekom subote smiriti.

VEZANI SADRŽAJ:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime