Podijelite

Uz predstavnike hrvatske policije na press konferenciji nazočni su bili i predstavnici DORH-a, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Carine, predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i
DEA-e, piše Dnevnik.hr.

Prvi je govorio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Ante Gudelj koji je izrazio zahvalnost kolegama koji im se danas nisu pridružili, a pridonijeli su akciji.

“Duže od godinu dana ova suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta, njegovog prijevoza do uhićenja i pretrage koordinirana je iz Zagreba“, rekao je i dodao da samo te i takve aktivnosti i činjenice govore o uspjehu akcije.

“Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijetsi hrvatske policije”, rekao je. “Ovo je dokaz spremnosti hrvatske policije, dokaz snage ujedinjenih policija koje imaju jedan zajednički cilj, a to je borba protiv kriminaliteta”, rekao je.

Kako je rečeno na konferenciji, 3. ožujka komercijalni kontejnerski brod uplovio je u Luku Rijeka, a 4. odnosno 5. ožujka policijski i carinski dužnosnici izvršili su pretragu konterjnera s metalnim otpadom. Pronađeno je 100 kilograma kokaina koji je bio pakiran u 100 pravokutnih paketa koji su bili oblijepljeni gumenom i samoljepljivom trakom u posebno pripremljenim čeličnim šupljinama koje su bile obložene olovom i staklenom vunom, rečeno je na konfereneciji, a piše Dnevnik.hr.

Realizacija akcije dogodila se 7. ožujka. Uhićenjima i pretragama pristupilo se koordinirano u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

Zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, preko 55 tisuća eura, oko 145 kilograma marihuane, te 69929 kutija cigareta (2,5 milijuna kuna potencijalne štete za državni proračun):

U sklopu akcije pretraženo je 11 domova, 3 poslovna prostora i 7 vozila.

“Ovo nije kraj operativne akcije, tu ima još dosta posla za odraditi, surađivat ćemo i s državama koje nisu spomenute kako bi prikupili dovoljne dokaze za ozbiljan kazneni postupak i dugogodišnje kazne zatvora koje bi trebale uslijediti. I na kraju vidite i sami, pored svih država koje sam nabrojio, ovo krim istraživanje je provedeno uz veliku potporu centra Europol“, piše Dnevnik.hr.Podijelite