Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Može li se spasiti presoljeno jelo?

Dodavanje previše soli u jelo jedna je od najčešćih kuharskih pogrešaka koja može pokvariti i najbolje pripremljen obrok
D.D. / Foto: Pixabay15. prosinca 2024. 07:04
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Međutim, profesionalni kuhari ističu da nije sve izgubljeno kada se to dogodi. Najnovije kulinarske tehnike pokazuju da postoje znanstveno utemeljeni načini za neutraliziranje viška soli, a ključ je u razumijevanju kako različiti sastojci međusobno reagiraju.

Znanost iza preslanih jela

Kada govorimo o presoljenim jelima, važno je razumjeti kako sol utječe na okus hrane. Profesionalni kuhari objašnjavaju da sol ne samo da dodaje slan okus, već pojačava i druge okuse u jelu. Kada je ima previše, sol može preplaviti ostale okuse i poremetiti ravnotežu jela. Razumijevanje ove kemije okusa ključno je za uspješno spašavanje presoljenog obroka.

Tehnike neutralizacije za različite vrste jela

Stručnjaci za kulinarstvo naglašavaju da različite vrste jela zahtijevaju različite pristupe. Kod juha i variva, dodatak svježih sastojaka bez soli može pomoći u razrjeđivanju koncentracije soli. Kod umaka i gulaša, dodavanje kiseline u obliku limunovog soka ili kvalitetnog vinskog octa može pomoći u balansiranju okusa. Međutim, važno je napomenuti da ove tehnike treba primjenjivati postupno i uz stalno kušanje, piše N1.

Uloga mliječnih proizvoda

Jedan od najučinkovitijih načina za spašavanje presoljenih jela je upotreba mliječnih proizvoda. Profesionalni kuhari često posežu za vrhnjem, jogurtom ili svježim sirom kada trebaju neutralizirati višak soli. Proteini i masti u mliječnim proizvodima imaju sposobnost ublažavanja slanog okusa, stvarajući kremastiju i uravnoteženiju teksturu jela.

Prirodni neutralizatori soli

Prirodni sastojci mogu biti iznenađujuće učinkoviti u borbi protiv viška soli. Krumpir, na primjer, može apsorbirati značajnu količinu soli kada se doda u juhu ili varivo. Riža i druge žitarice također mogu pomoći u balansiranju presoljenog jela. Važno je da se ovi sastojci dodaju sirovi kako bi mogli upiti višak soli tijekom kuhanja.

Spašavanje presoljenog mesa

Kada je riječ o presoljenom mesu, situacija zahtijeva drugačiji pristup. Stručnjaci preporučuju kreiranje nesoljenjih umaka ili priloga koji će balansirati ukupni okus jela. Bešamel umak ili pire od povrća bez dodatka soli mogu pomoći u stvaranju uravnoteženog zalogaja. Također, serviranje mesa s neutralnim prilozima poput palente ili nesoljenе riže može značajno ublažiti problem.

Inovativne tehnike iz profesionalnih kuhinja

Profesionalni kuhari razvili su nekoliko inovativnih tehnika za spašavanje presoljenih jela. Jedna od njih uključuje upotrebu redukcije od povrća bez soli koja može dodati novi sloj okusa i istovremeno ublažiti slanost. Druga tehnika uključuje dodavanje malo šećera ili meda, što može pomoći u balansiranju okusa, ali zahtijeva posebnu vještinu kako se ne bi narušio osnovni karakter jela.

Preventivne mjere i savjeti

Najbolji način za rješavanje problema presoljenih jela je njihovo sprječavanje. Kulinarski stručnjaci preporučuju postupno dodavanje soli tijekom kuhanja i redovito kušanje jela. Također je korisno poznavati prirodnu razinu soli u sastojcima koje koristimo, posebno kada su u pitanju temeljci, umaci ili konzervirane namirnice.

Moderna rješenja za modernu kuhinju

Najnoviji trendovi u kulinarstvu donose i neke suvremene pristupe problemu presoljenih jela. Upotreba određenih začinskog bilja može pomoći u maskiranju viška soli, dok neki kuhari eksperimentiraju s fermentiranim namirnicama koje mogu dodati kompleksnost okusu i odvući pažnju od prenaglašene slanosti.

Spašavanje presoljenog jela nije samo pitanje dodavanja još sastojaka – to je umijeće koje zahtijeva razumijevanje okusa i tekstura. Uz pravilan pristup i poznavanje osnovnih kulinarskih principa, većina presoljenih jela može se spasiti i pretvoriti u ukusan obrok. Ključ je u strpljenju, postupnom dodavanju korektivnih sastojaka i redovitom kušanju tijekom procesa spašavanja.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
2
min
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
17
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
20
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
28
min
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
37
min
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.