Početkom tjedna odjeknula je splitskim medijima vijest da je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, Damir Grubšić, umalo smijenjen.

Naime, za ponedjeljak je bila najavljena sjednica Upravnog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati upravo o njegovoj smjeni. Zbog smrtnog slučaja u obitelji Mirka Ruščića, predsjednika UO, sjednica je odgođena. Održat će se večeras u 19 sati.

Povezani sadržaj

Kerum: “O smjeni odlučujem ja”

Više od vijesti o smjeni odjeknula je izjava Željka Keruma koju je dao za Dalmatinski portal.

– Politika je tražila poene, a on je ispao naivan. A njega nije stavila politika, nego ja. Nema se što on dokazivati Čikotiću i Puljak, nego meni. Više je počeo voditi računa o tome kako će se dodvoriti nekim grupama poput Društva Marjan, a ti se danas na Marjanu nemaš di popišat nego na Benama, a i tamo je zahod premali. Sve su to sitni interesi. Osobno sam izgubio veliki novac na Marjanu. Na Bene i Prvu vodu potrošio sam 17.600.000 kuna, a što sam dobio? Da me prozivaju novinari – kazao je Kerum, naglašavajući da on odlučuje o smjeni ravnatelja Javne ustanove, odnosno otvoreno priznajući da kod izbora i razrješenja ravnatelja ustanove ne igra stručnost i sposobnost, već isključivo politička podobnost.

Samo Gradsko vijeće može razriješiti ravnatelja

Ipak, Statut Javne ustanove kaže da “Ravnatelj Ustanove odgovara za svoj rad i rad Ustanove Upravnom vijeću, Gradonačelniku Grada Splita i Gradskom vijeću Grada Splita”, a ne Željku Kerumu.

Kako dalje kaže Statut “Ravnatelja Ustanove imenuje i razrješuje predstavničko tijelo Osnivača”, odnosno Gradsko vijeće Grada Splita. Za njegovo razrješenje nužno je da sam to zatraži ili da ispunjava neki od dolje navedenih uvjeta. Upravno vijeće može tek predložiti njegovu smjenu Gradskom vijeću.

Ukoliko bi sve bilo po zakonu, jedini način na koji bi Željko Kerum mogao utjecati na smjenu Grubšića je da ga nekako navede da sam podnese ostavku. O svemu ostalom, pa i ukoliko je bilo kakvih radnji koje su naštetile radu Ustanove, zadnju riječ ima Gradsko vijeće.

Smjenu Grubšića je inicirao predsjednik Upravnog vijeća Mirko Ruščić. Kontaktirali smo ga no nije želio ništa komentirati.

Grubšić: “U razgovoru sam s nadležnim institucijama”

O razlozima smjene nije želio govoriti ni sam Grubšić.

– Pitajte onoga koji je sve to inicirao – kazao je kad smo ga nazvali. Potvrdio je tek da nije podnio ostavku, niti to namjerava učiniti.

Otkrio je i da je već u razgovoru s “nadležnim institucijama koje moraju biti svjesne što se tamo događa”.

Sjednica Upravnog vijeća na kojoj će se raspravljati o njegovoj smjeni održat će se večeras, a hoće li nakon nje Gradskom vijeću biti upućen zahtjev za njegovo razrješenje ostaje za vidjeti. Svakako će biti zanimljivo pratiti razvoj događaja u Javnoj ustanovi, pogotovo kad se u cijelu priču uključe nadležne institucije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime