Mons. Petar Palić novi biskup Hvarsko-bračko-viške biskupije

Mons. dr. Petar Palić porijeklom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu

Sveti Otac Franjo prihvatio je odreknuće mons. Slobodana Štambuka na pastoralnom služenju Hvarskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskog prava te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine mons. dr. Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije i dosadašnjeg tajnika Hrvatske biskupske konferencije.


Vijest o imenovanju priopćila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj, a objavljena je u Rimu i Hrvatskoj danas u 12 sati.

U nastavku pročitajte kratki životopis mons. Petra Palića:

Mons. dr. Petar Palić porijeklom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji.

Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine.U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je sljedeće službe:

od 1996. do 2005. službu predstojnika Katehetskog ureda;
od 1998. do 2005. službu osobnog tajnika dubrovačkog biskupa;
od 1999. do 2017. službu ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.Od 2005. do 2008. upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau, Austrija.

Godine 2009. imenovan je biskupskim vikarom za pastoral, a od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije.

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. godine.

Predstojnik je Stolnog Kaptola sv. Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika Hvarske biskupske konferencije.

Govori njemački i talijanski jezik, služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom.

Kratki životopis mons. Slobodana Štambuka

Dosadašnji hvarski biskup bio je mons. Slobodan Štambuk. Rođen je 1. ožujka 1941. u Selcima, na otoku Braču. Gimnaziju i studij teologije završio je u Zadru.

Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 3. srpnja 1966. u Selcima na otoku Braču.

Bio je župnik u Pržnicima i Gornjem Humcu na otoku Braču, u Vrisniku i Pitvama na otoku Hvaru, u Vrbanju i Svirču na otoku Hvaru, župnik u Nerežišćima na otoku Braču, potom u Supetru i Škripu na otoku Braču.

Od 1979. do 1989. uređivao je list Bračka Crkva. Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao ga je hvarskim biskupom 30. ožujka 1989. godine.

Za biskupa je zaređen 30. travnja iste godine u Hvaru, na otoku Hvaru. Pri HBK obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za misije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0