MOLITVA U TRILJU Prije 13 godina ubijena je mlada Kristina. Ubio ju je odvijačem, a tijelo bacio

Ova tragedija potresla je cijelu hrvatsku javnost, a posebice je strah u kosti utjerala stanovnicima tog kraja


Danas se obilježava 13. obljetnica brutalnog ubojstva Kristine Šušnjare iz Trilja, 20-godišnje djevojke koja je nestala kada je krenula autostopirati za Sinj gdje se trebala naći s prijateljicom.


Župa sv. Mihovila Trilj na svojoj Facebook stranici prisjetila je tragično preminule sumještanke.

“‘Tko ne ljubi, ostaje u smrti. Tko god mrzi svoga brata, ubojica je; a znate da nijedan ubojica nema u sebi trajnoga, vječnoga života’ (1 Iv 3,14-15).

U UTORAK (5. siječnja) u 17 sati bit će paljenje svijeća, polaganje cvijeća, i održat će se molitva za Kristinu i sve žrtve nasilja na grob naše mučenice Kristine.

Nakon toga, u crkvi sv. Mihovila služit će se sveta misa zadušnica koju će predvoditi župnik don Stipe Ljubas.

Kristina Šušnjara nestala je 5. siječnja, pronađena 8. siječnja, te pokopana 11. siječnja 2008. godine. Svoj život položila je u borbi za vlastito dostojanstvo i djevojačku čast”, stoji u župnoj objavi.

Posjetimo, potraga za nestalom djevojkom, perspektivnom mladom studenticom ekonomije koja je uz to pisala i poeziju, trajala je nekoliko dana. U njoj su sudjelovali policajci sa psima, pripadnici GSS-a koji su helikopterom nadlijetali kraj te mještani, a nakon tri dana djevojka je nažalost pronađena mrtva desetak kilometara od mjesta gdje je posljednji put viđena – u Smajlićima u Docu Donjem kod Omiša.

Za monstruozni zločin optužen mladić iz susjednog sela

Ubrzo nakon pronalaska tijela nesretne djevojke za monstruozni zločin optužen je Luka Pezelj, 26-godišnji mladić iz susjednog sela koji ju je poveo u svom autu. Predao se vlastima četvrti dan od nestanka djevojke nakon što je načuo da ga policija sumnjiči, piše Index.

Prilikom predaje nije pokazivao da mu je žao

”Ni jednom riječju osumnjičeni mi nije za to vrijeme priopćio da mu je žao, da je mogao napraviti nešto drugo, nešto drugačije. Dapače, povlačio se u sebe i što je vrijeme dalje teklo, on je izbjegavao kontakt i pogledom i riječima, povlačio se u sebe”, opisao je narednik Branko Grubišić.

Djevojka je ušla u auto jer ga je poznavala iz viđenja

Rezultati istrage i suđenje na županijskom sudu u Splitu otkrili su detalje monstruoznog čina. Kristina je vjerojatno ušla u auto jer ga je poznavala iz viđenja, no postalo joj je sumnjivo kad je rekao da mora prvo otići do svoje kuće uzeti još nešto novca te joj je na lokalnoj cesti počeo dirati koljeno. Iako ga je zamolila da zaustavi auto, Pezelj je još jače nasrnuo na nju, a potom ju je odveo na mjesto gdje je želio ostvariti svoj naum.

”Rekao sam joj da smo blizu, da ću samo uzeti novac i da ćemo onda u Sinj. Kristina se uznemirila, otvorila je vrata, izašla i došla s moje strane. Tražila je da je vozim u Sinj. Izašao sam i onda… Ne sjećam se sad točno kako, gurnuo sam je. Pala je i glavom udarila u rub podnice vrata. Ostala je ležati na podu, krv joj je lagano tekla iz glave. Razmišljao sam kratko što ću. Stavio sam je na suvozačevo sjedalo. Dosjetio sam se kako bi bilo dobro prikazati ovo kao silovanje, pa sam je skinuo”, ispričao je Pezelj policiji.

Opisao je i što je napravio nakon ubojstva.

“Ušao sam u kuću. Mama je spavala, tata gledao televiziju. Umio sam se i razmislio što dalje. Kristinino tijelo odvezao sam do jame i tamo ga bacio. Vratio sam se kući, mama se u međuvremenu probudila. Dao sam joj odjeću da je opere. Vratio sam se u Trilj, do Mosta, gdje sam ostavio brata, s kojim inače spavam u istoj sobi. Ujutro sam oprao sjedala jer je bilo krvi na suvozačevu sjedalu. Brat je primijetio da su sjedala malo mokra, ali ništa nije pitao. Kristinine stvari zapalio sam u kaminu svoje ostave”, ispričao je Pezelj.

23 puta je udario odvijačem, a mrtvo tijelo bacio pokraj jame

Pošto se djevojka snažno opirala, zadao joj je 23 udarca odvijačem. Njeno mrtvo tijelo potom je odvezao do kameleona u zaseoku Smajlići i bacio ga pokraj jame u koju ljudi inače bacaju otpatke od zaklane stoke. Potom se vratio kući, u kaminu je spalio njenu odjeću, sjeo s roditeljima te otišao u kafić Most pokraj mjesta gdje je pokupio nesretnu djevojku.

Pokušao se braniti neuračunljivošću

Sudilo mu se za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Kristine Šušnjare. U optužnici je stajalo kako je Kristinu ubio na osobito okrutan i krajnje podmukao način, kako bi prikrio pokušaj silovanja.

Pezelj se pokušao obraniti neuračunljivošću, tvrdeći psihijatrima da je u noći s 5. na 6. siječnja čuo glasove koji su mu rekli da ubije Kristinu, koju je pokupio dok je stopirala na triljskom mostu. Krajem siječnja poslan je na psihijatrijsko vještačenje u Vrapče koje je zatražio istražni sudac Stanko Grbavac, kao i Pezeljev branitelj, splitski odvjetnik Željko Gulišija, a psihijatrijsko vještačenje tražilo je i tužiteljstvo.

Vještaci iz Centra za forenzičku psihijatriju opovrgnuli su ove teze te zaključili kako Pezelj ima ispodprosječni intelektualni kapacitet, potisnutu agresivnost i narcisoidan je, no bio je svjestan kada je ubijao 21-godišnju Kristinu Šušnjara iz Trilja.

Osuđen na 31 godinu zatvora

Vrhovni sud je 2009. godine potvrdio presudu prema kojoj je Pezelj osuđen na 31 godinu zatvora. Nesretna djevojka stopirala je zbog pomanjkanja javnog prijevoza te su nakon njene smrti lokalne vlasti Trilja i Sinja odlučile uvesti nove autobusne linije.

Ubojstvo mlade Kristine drugi takav slučaj u pet godina u sinjskom kraju

Ova tragedija potresla je cijelu hrvatsku javnost, a posebice je strah u kosti utjerala stanovnicima tog kraja koje je podsjetila na nemili događaj od pet godina ranije, kada je u Sinju oteta 17-godišnja Anđela Bešlić, koja je bila odvezena na nepristupačan predio, silovana i usmrćena udarcima po glavi. Tijelo nesretne djevojke pronađeno je nakon jednomjesečne potrage, a rođaci Ivan i Pavle Bulj uhićeni su 10. travnja i optuženi za ubojstvo.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
2
Plač
97
Grrr
16
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime