Društvo multiple skleroze Split u sklopu obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze, u utorak 4. lipnja s početkom u 18:30 sati, u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića organizira edukativna predavanja otvorena za širu javnost na temu:

-“Primjena manuelnih i ostalih terapija kod liječenja funkcijskih smetnji sustava za kretanje oboljelih od MS-a, fizioterapeutkinja Ljubica Tabain iz zdravstvene ustanove Priska Med i

Predavanje doc.dr.sc. Meri Matijace „Novine u liječenju multiple skleroze“

Društvo MS Split već 28 godina okuplja oboljele osobe od multiple skleroze na području Splitsko-dalmatinske županije. Multipla skleroza je kronična, autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava.  Uzrokuje oštećenje mijelinske ovojnice aksona mozga i leđne moždine. Tijek bolesti je u svake osobe različit i nepredvidljiv.  Bolest se najčešće javlja u dobi, između 20.i 45. godine starosti sa tendencijom obolijevanja sve mlađe populacije. Žene obolijevaju znatno češće od muškaraca. U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji vida, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole sfinktera. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta, kognitivni problemi. Društvo razvija razne projekte i programe kako bi svojim članovima pružilo informacije o dostupnom liječenju i aktivnom nošenju s bolesti , savjete o ostvarivanju prava i povlastica, medicinsku gimnastiku, individualnu rehabilitaciju, psihosocijalnu podršku, te usluge pomoći u kući i osobne asistencije kako bi poboljšali kvalitetu života, smanjili zdravstvene poteškoće i progresiju bolesti kod oboljelih.

Obilježavanje Svjetskog dana MS ima cilj okupljanje oboljelih, upoznavanja šire javnosti sa multiplom sklerozom te putem medija upozoriti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli od MS-a. Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je: “Moja nevidljiva multipla skleroza”. Okolina često ne vidi simptome oboljelih od MS-a, pa ne razumije da su oni stvarni i da otežavaju njihovo svakodnevno funkcioniranje. Oboljeli od MS-a uz podršku udruga i Hrvatskog neurološkog društva uspjeli su nakon 20 godina promijeniti diskriminirajuće kriterije HZZO-a za liječenja multiple skleroze u Hrvatskoj. Nove smjernice za liječenje multiple skleroze ušle su u primjenu od 22.11.2018. Oboljeli od MS-a po starim smjernicama su se  mogli liječiti tek godinu dana od postavljanja dijagnoze, nakon dva liječena pogoršanja bolesti u razdoblju od dvije godine.  Liječenje nije bilo moguće ni započeti ako se bolest dijagnosticirala nakon 55. godine. Nakon usvajanja novih smjernica anketa koji je provela krovna udruga Savez društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH) pokazala je da je 73 % ispitanika smatra da će promjene u smjernicama pozitivno utjecati na liječenje progresivnog oblika bolesti.  Hrvatski neurolozi ističu važnost novih smjernica u liječenja oboljelih od MS-a jer će početi u ranijoj fazi bolesti, što značajno odgađa invaliditet. Istaknuli su kako se u Hrvatskoj lijekovima (terapijama) koji modificiraju tijek bolesti, smanjuje invalidnost, broj relapsa i novih lezije liječilo samo 25 posto pacijenata s multiplom sklerozom, sada je taj broj povećan na 40-50%. Nakon primjene novih smjernica očekuje se da će broj pravodobnih liječenja narasti na 75 posto pacijenata. Time smo se približili europskim standardima za liječenje multiple skleroze.

Budući da je MS kronična, autoimuna bolest koja dovodi do fizičkih, a često i psihičkih promjena potreban je  individualni,holistički pristup oboljelom. Tako je u liječenju oboljelih od multiple skleroze, uz liječnika neurologa i medicinsku sestru potrebna  prisutnost liječnika  fizijatra,  fizioterapeuta, radnog terapeuta kao i psihijatra, psihologa, nutricionista.

Oboljeli od multiple skleroze zahtjevaju individualne programe rehabilitacije u cilju očuvanja pokretljivosti i odgađanja invalidnosti. Putem raznih manuelnih tenika koje se koriste u fizikalnoj terapiji educirani fizioterapeuti olakšavaju simptome: tremor, spazam, gubitak ravnoteže i koordinacije, nefleksibilnost, bol. Kroz suradnju sa zdravstvenom ustanovom Priska Med iz Splita Društvo provodi individualne terapije i grupu medicinske gimnastike za članove. Zaposleni viši fizioterapeuti iz Priska Med provode prilagođene vježbe, ovisno o zdravstvenom stanju oboljelih članova. Već su i ranije organizirana razna predavanja o različitim tehnikama iz fizikalne terapije koje se provode za oboljele od MS kako bi se  educirali i motivirali za redovito provođenje fizikalne terapije, ali i raznih drugih oblika tjelovježbe ovisno o zdravstvenom stanju.

Pozivaju se osobe oboljele od multiple skleroze, članovi njihovih obitelji, terapeuti koji rade s oboljelima  i svi zainteresirani građani da se pridruže u najavljenim aktivnostima kako bi se educirali o ovim za oboljele od MS-a važnim temama.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime