MLADA I AMBICIOZNA: Splićanka Petra Koceić Bilan osvojila je prvo mjesto na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika

Učenica drugog razreda Treće gimnazije Split (MIOC) Petra Koceić Bilan osvojila je državno natjecanje iz hrvatskog jezika. Razgovarali smo s njom


Samozatajna, a s druge strane nezasitna uspjesima zasigurno je učenica drugog razreda Treće gimnazije Split (MIOC) Petra Koceić Bilan.


Vrijedna mlada Splićanka na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika osvojila je prvo mjesto i tako je okrunila svoj dugogodišnji trud i ljubav prema ovom školskom predmetu.

Kaže nam da nikad do sada nije uspjela doći do državne razine natjecanja, tek je u nekoliko navrata još u osnovnoj koli sudjelovala na školskoj i županijskoj razini, a ovo joj je prvi put da je uspjela otići do kraja, ali doslovno, jer se okrunila prvim mjestom na jednom od najtežih školskih natjecanja u Hrvatskoj.

Problemi pred početak natjecanja

– Ponosna sam na svoj uspjeh, iako nije bilo lako doći do njega. Bila sam sigurna da mogu biti najbolja, ali pred natjecanje stvorili su se mojoj mentorici Zrinki Bedalov i meni neočekivani problemi.

Naime, u trenutku kada je trebalo početi natjecanje ja sam bila u izolaciji te mi prvotno nisu dozvolili da sudjelujem na toj završnici. To me izuzetno pogodilo, jer smo veliki trud uložili. Međutim zahvaljujući prije svega mojoj mentorici, ipak su mi na kraju dozvolili da sudjelujem te da ispit pišem od kuće i eto na kraju sam pobijedila – prepričava nam Petra koja ističe da je možda sve nekako trebalo tako ispasti.

Državno natjecanje iz hrvatskog jezika ove godine se održalo u malo drugačijim okolnostima. Natjecanje svake godine bude u nekom drugom gradu i traje nekoliko dana.

– Svi skupa se pripremamo za završni ispit, komuniciramo s kolegama i družimo se. Ove godine zbog cijele epidemiološke situacije natjecanje je bilo malo drugačije. Žao mi je zbog toga, ali vjerujem da će i za to jednog dana biti prilike – ističe.

Na natjecanju je sudjelovalo 25 učenika iz cijele Hrvatske. Petra nam kaže da je natjecanje iz hrvatskog najopsežnije jer prije svega traje nekoliko dana. Važno je jako dobro poznavati pravopisne norme hrvatskog jezika uz tekuće gradivo koje se prolazi u drugom razredu gimnazijskog programa. Na kraju svi dobiju određeni tekst u kojem određuju obilježja i stil istoga.

Ljubav prema jeziku i glumi

Rekla nam je da joj se ljubav prema jeziku rodila još u vrtiću. Uvijek je bila prepoznatljiva kao ona koja voli čitati i pisati. Otkrila nam je da joj nije samo jezik velika ljubav, Petra obožava i glumu.

– Još se bavim glumom. Sudjelujem u splitskoj PlayDrami. Definitivno, gluma i kazalište dio su mog života – naglasila nam je Petra svoju ljubav prema kazalištu i kulturi.

Ipak, unatoč svemu tome nakon osnovne škole je upisala Treću gimnaziju, poznatu kao MIOC.

– Mene zaista zanima sve. Često mi je to problem, jer ne znam što odabrati. Volim i prirodne i društvene znanosti i sve mi to dobro ide – ističe ambiciozno.

„Hvala mentorici i svima koji su sa mnom godinama gradili ovaj uspjeh“

Vraćajući se na uspjeh na državnom natjecanju na koji je vrlo ponosna kaže nam da je gradivo u MIOC-u iz hrvatskog jezika na vrlo visokoj razini. Zasigurno, dokaz tome je i njezin uspjeh iz istoga na državnoj razini.

– Moja mentorica Zrinka Bedalov mi je puno pomogla. Moram spomenuti i doprinos moje mentorice iz osnovne škole. Svi oni su mi pomogli da sada ostvarim ovaj uspjeh – zahvalna je.

Velika potpora bili su joj roditelji, razredne kolege i prijatelji

– Mi smo kao razred jako svestrani, međusobno se podržavamo i bodrimo. Roditelji su isto jako ponosni na mene, iako oni ne traže od mene da budem najbolja. Jednostavni su, traže od mene da imam sasvim dovoljno vremena za sve aktivnosti u životu – otkiva te nadodaje:

– Pokušavam što je moguće više učiti, ali i provoditi slobodno vrijeme s prijateljima i kolegama. To je vrlo važno – naglašava nam mlada prvakinja.

Pitali smo je gdje se vidi nakon srednje škole, odgovor nas nije puno iznenadio.

– Mene stvarno sve zanima, pa mi je često problem odabrati samo jedno. Gluma je moja velika ljubav, ali nisam sigurna vidim li se tu u budućnosti. To je posao koji zahtjeva veliko odricanje i davanje cijeloga sebe. Trenutno mi je dvojba između medicine i kroatistike – otkrila nam je svestrana Petra.

„Čitajte! Tako dolazite do novih ideja, razvijate vokabular…“

Mladi sve manje čitaju, a samim time se kao virus širi problem slabije pismenosti. Petru smo pitali što o tome misli.

– Često me ljuti činjenica kada čujem u medijima da mladi ne čitaju puno, mislim da je to generaliziranje. Recimo u mom razredu jako puno mojih kolega voli čitati i pisati te odlaziti u kazalište. Istina je da ima jako puno mladih koji svoje slobodno vrijeme provode samo na društvenim mrežama. To nije dobro, ali mislim da se mlade ne bi trebalo svrstavati samo na jednu stranu generalizirajući činjenice – objasnila nam je.

Mladima poručuje da što više čitaju, kaže da čitanje donosi brojne nove ideje.

– Ne trebaju to biti neka velika književna djela, bitno je samo čitati i čitati. Tako razvijamo svoj vokabular, dobivamo nove ideje, postajemo pismeniji i svrsishodniji za društvo – zaključuje mlada i ambiciozna Petra.

Moja reakcija na članak je...
Vau
60
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime