Od ponedjeljka su odlukom Stožera CZ RH popuštene brojne mjere. Djeca su krenula u škole, građani koji su radili od kuće lagano se vraćaju na svoja radna mjesta, trgovački centri rade, a i brojni ugostiteljski objekti su otvorili svoja vrata.
Upravo su potonje Dalmatinci u brojnim anketama spominjali kao nešto što im najviše nedostaje. Željno se iščekivalo ukidanje mjera kako bi napokon mogli uživati u sitnim radostima poput ispijanja kave u omiljenom kafiću s prijateljima. A onda kad se napokon i to dogodilo - južina.

U điru kroz Kaštela i Solin uvjerili smo se da ugostitelji preporuke poštuju - na svakom kantunu kafića dezinfekcijska sredstva, stolovi su desetkovani, konobari i konobarice adekvatno zaštićeni maskama i rukavicama... Nije jednostavno, ali nije ni prekomplicirano, govori nam Petra iz kafića Matela u Kaštel Sućurcu.
- Bilo je puno čišćenja i sređivanja prije otvaranja, jer smo dosta toga promijenili, ali sve je to dio posla. Stolove smo odvojili, na štekatu smo prije imali oko 15 stolova, sad ih je deset, a unutra smo ih pola uklonili. Nakon svakog gosta dezinficiramo stolove, na raspolaganju su im dezinfekcijska sredstva, mi radimo u rukavicama i maskama, a imamo i vizire. Radimo odvojeno, kolega je u šanku, ja vanka i nema miješanja - objašnjava.
- Kad meni netko dođe za šank platiti, uputim ga na kolegicu. Ja kuham i perem, ona poslužuje i naplaćuje, a tako i druga smjena - dodaje Bojan.
Svi su dobro proučili preporuke HZJZ-a i trude ih se maksimalno pridržavati.
- Ima svakakvih informacija, ljudi komentiraju što god im padne na pamet, ali mi se pridržavamo službenih preporuka - kaže.
Gostiju jutros nema previše, kako u Sućurcu, tako i drugim Kaštelima. Građane je južina zadržala u kućama.
Ništa drugačije nije ni u Solinu. Većina ugostitelja s kojima smo razgovarali jedva su dočekali otvaranje.
- Dosadilo mi je doma, svima je, a i gosti su jedva dočekali popit kavu. Čim smo otvorili u 8, odmah je prva gošća bila na vratima, kaže da je jedva dočekala - kroz smijeh govori Kristina.
Građani se ponašaju kao da ništa nije bilo, kaže.
- Već su se dosta opustili, ima ih da pripaze, ali već se lagano gubi onaj strah koji je jedno vrijeme zavladao - kaže.
Koliko se dalo primjetiti u điru Kaštelima i Solinu, većina ugostiteljskih objekata iskoristila je ukidanje mjera i otvorila svoja vrata. Preporukama se nije bilo teško prilagoditi, složni su, a brojni napominju i da su još svi na broju, odnosno, nije ih zahvatio val otpuštanja. Nadaju se da će tako i ostati.
- Zasad svi radimo, iskoristili smo mjere koliko smo mogli, a što dalje vidjet ćemo u idućih mjesec, dva. Vremenske prilike ili da kažem neprilike, su takve da je po prvim danima teško reći, vjerujem i da će ljudima trebati neko vrijeme da se naviknu da opet mogu sjesti u kafić. Nadam se da će se s prvim sunčanim danima sve vratiti u normalu, a hoće li i kako funkcionirati, vidjet ćemo - govori nam vlasnik solinskog ugostiteljskog objekta koji je želio ostati anoniman.







