Ministrica turizma: ‘Turistički radnici među prvima će se cijepiti. Umjesto Covid putovnica, EU će imati zdravstveni certifikat’

Potvrdila je da masovni turizam ove godine neće biti na cijeni.


U RTL Direktu večeras je gostovala ministrica turizma Nikolina Brnjac.


Potvrdila je da su sa HZJZ-om razgovarali o tome da ljudi iz turizma budu među prvima koji će se cijepiti u Hrvatskoj. “A razgovarali smo i sa našim Savjetom vezanim za oporavak i razvoj turizma, gdje su članice iz cijelog sektora turizma, i zamolili smo ih da anketiraju svoje članove kako bi vidjeli koliki je interes. Kazali su da je otprilike 70 posto turističkih djaletnika zainteresirano za cjepivo”, rekla je i dodala je da je Hrvatska turistička destinacija.

“Važan je taj psihološki element kod cijepljenja kod turističkih djelatnika jer gost koji dolazi na taj će se način osjećati puno sigurnoje nego da dolazi negdje gdje nije procjepljenost”, rekla je i dodala da još nije formalno ta odluka donesena da se turistički djelatnici prvi cijepe.

Zdravstveni certifikat na razini EU

Brnjac je kazala da će vjerojatno na razini EU postojati zdravstveni certifikat kao dokaz o cijepljenju, ali da ona neće postojati kao neka putna isprava ili, kako se radnije spominjalo, “Covid putovnica”. “Isključivo kao potvrda o cijepljenju koja bi se koristila samo u zdravstvene svrhe”, rekla je.

“Sloboda kretanja je izuzetno bitna stvar. Recimo da ste vi cijepljeni, a netko od vaših bližnjih ne može se iz bilo kojeg razloga cijepiti, i tada se ograničava njegova sloboda kretanja”, objasnila je.

Otkrila je da turisti koji se zanimaju za odmor u Hrvatskoj pitaju turističke predstavnike kakva je epidemiološka situacija, sigurnost i procjepljenost. “Nitko u EU se ne može pohvaliti s procjepljenošću, a sada čekamo da vidimo kako će se razviti situacija. Još ih interesiraju kuće za odmor, kampovi, nautika”, rekla je i dodala kako traže mjesto gdje mogu doći “i udahnuti i predahnuti sami sa svojom obitelji i osjećati se sigurno”.Ove godine bez masovnog turizma

Potvrdila je da masovni turizam ove godine neće biti na cijeni. “Gost dolazi i želi sigurnost i želi se sigurno osjećati među minimalnim brojem ljudi, a opet da doživi dobro i lijepo iskustvo i lijepi odmor”, rekla je.

Objasnila je i što će značiti oznaka “Stay safe in Croatia”. “U sklopu njaljepnice će biti i QR kod gdje će biti karta Hrvatske po županijama, a gost će točno moći vidjeti kakvo je stanje, koji su zeleni ili crveni”, rekla je. “Na jednom mjestu će gost dobiti apsolutno sve moguće informacije”, dodala je.Brnjac je kazala da bi bila zadovoljna s istim rezultatima sezone kakva je bila i prošle godine. Na pitanje o buntu ugostitelja, rekla je da “mjere nisu za ograničavanje rada, nego za sačuvanje života”. Dodala je da će ugostitelji dobiti sredstva osam dana unaprijed za pokrivanje fiksnih troškova koje će morati namjenski potrošiti.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
3
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime