Ministrica Divjak: Za godinu dana učitelji i profesori dobit će od 800 do 900 kuna

Nakon završetka štrajka učitelja i nastavnika, slijedi nadoknada izgubljene nastave. Kada će i kako škole nadoknaditi 16 izgubljenih dana jedno je od pitanja na koja je za HRT odgovarala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak


Ministrica Blaženka Divjak je rekla kako se radi o zdravom kompromisu u smislu da je prepoznata složenost poslova učitelja i nastavnika, a i da se vodilo računa o mogućnostima proračuna.


Naglasila je kako se napravilo najviše što se moglo. Navodi da je to posebno važno jer se povuklo pitanje složenosti poslova glede koeficijenata.

– To je vezano uz same reformske procese, zato što reforma sa sobom nosi veće zahtjeve s obzirom na učitelje i nastavnike. Za godinu dana učitelji i profesori dobit će od 800 do 900 kuna. To uračunava i rast osnovice i porast koeficijenata. Plaća profesora i nastavnika za godinu, godinu i pol bit će 8.000 kuna, naglasila je ministrica za Dnevnik HTV-a.

Kazala je i da je “adresiranje povećanja koeficijenata bilo važno zato što se reformom u prvi plan stavlja i povećanje složenosti poslova te se adresira i dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo u vezi s koeficijentima”. Smatra da se radi o ponudi koju se treba objeručke prihvatiti.

Istaknula je kako će se dani provedeni u štrajku platiti.

– Štrajk se mora nadoknaditi na način da će jedan dio praznika biti proveden na nastavne dane, jedan dio na nenastavne dane i da će se oko tjedan dana produžiti školska godina. Na taj će se način ispuniti obveza od 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante, rekla je i dodala kako nadoknade neće biti plaćene.

– Što se tiče maturanata, sve će se stići, naglasila je.

Istaknula je kako vidi svoju odgovornost što se nakon nekoliko destljeća ušlo u sveobuhvatnu reformu obrazovanja te da se stavio naglasak i na promjenu kurikuluma, ali i na promjenu načina rada u školama.

– Promjena rasta ugleda učitelja u društvu je dio procesa, istaknula je ministrica.

Na konstataciju da je oporba zahtijevala njezinu ostavku, rekla je kako je to jeftino politikanstvo.

– Što se tiče moga rada, od početka je bilo jasno kako sam ja na poziciji ministrice zato što se zalažem za reformske procese kako u obrazovanju, tako i u znanosti i mislim da oko toga nema dileme, naglasila je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime