Posljednjih dana veliku buru u javnosti izazvala je vijest da je s popisa obaveznih lektira maknut ogroman broj hrvatskih i stranih autora čija su moderna djela obilježila školovanje zadnjih pedesetak godina. Resorno ministarstvo tako je Dnevnik Anne Frank ili Ježevu kućicu izbacilo s liste obaveznih lektira, a javnost je ovu odluku dočekala “na nož”. Jutros ipak obrat!

Ministrica Blaženka Divjak na svojem je službenom Facebook profilu objavila svoj stav o kritikama. Objavu pročitajte u cijelosti.

“Nakon jučerašnjeg dana jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti po pitanju lektire. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike. Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela.

To možda i nije uobičajena metoda, ali mislim da ovako snažne prijepore, oko kojih očito nema suglasja unutar struke, mogu riješiti samo ljudi iz učionica koji svaki dan provode s učenicima i koji najbolje mogu autonomno procijeniti kojim lektirnim djelima će najbolje ostvariti ishode učenja koji su predviđeni kurikulumom Hrvatskog jezika. Zaključno, najvažnije je da ovim pristupom promoviramo i podržavamo autonomiju i stručnost učitelja”, napisala je u objavi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime