Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je čuo “zanimljive i seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. On je dao i jednu, pomalo nevjerojatnu konstataciju, da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imaju reduciran broj turista zbog koronavirusa, piše Klix.

Analizirajući migrantsku krizu u BiH, zahtjeve za readmisijom odnosno povratku osoba u zemlje njihovog podrijetla te mnogim izazovima koji su pred BiH u vezi ovog problema, Cikotić je kazao:

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki”.

Cikotić je dao još jednu veoma interesantnu, pomalo i šokantnu izjavu, komentirajući tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu. I dok lokalno stanovništvo već tri godine upozorava na iznimne pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali ulice, sela i gradove, Cikotić smatra da prisustvo ilegalnih migranata u BiH – ima i pozitivan aspekt.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše itd”, konstatirao je.

On je kazao i da su prava i slobode lokalnog stanovništva uskraćene te naglasio da građani trebaju surađivati s lokalnim i kantonalnim vlastima i da se problemi mogu riješiti samo organiziranim naporima u okviru zakona, a ne nasiljem, piše Klix.

Cikotić je kazao da država BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata.

“Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zato što im je tamo dobro krenuli u jednu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu – budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani itd”, izjavio je Cikotić za FaceTV.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime