Ministar Božinović: “Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni”

Govorio je i o restoranima i kafićima


Stožer od 11 sati drži presicu nakon što je vlada na svojoj jučerašnjoj  sjednici predstavila minimalno popuštanje mjera. Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole i dozvolit će se sport na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima.


I to je od popuštanja mjera – to.

Iako se raspravljalo o tome da bi se kafićima omogućilo prodavanje kava za van te da bi se otvorile teretane, to se nije dogodilo, što je Index jutros i prvi najavio. Podsjetimo, ugostitelji su se žalili kako je nepravedno da oni u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice i benzinske postaje. No zabrana prodavanja napitaka za van ostala im je i nakon današnjeg popuštanja. Istu su sudbinu doživjele teretane, koje ostaju zatvorene unatoč tome što se već neko vrijeme spekulira o njihovom otvaranju.

Ugostitelji i poduzetnici su zbog svega bijesni. Najavili su prosvjede, a mnogi od njih i otvaranje 1. veljače, unatoč mjerama Stožera i vlade.

Božinović: Blago popuštanje stupa na snagu već večeras u ponoć

Riječ preuzima Božinović.

Odluka o nužnim mjerama će stupiti večeras u ponoć i trajat će do 15. veljače.“Od AstraZenece bismo trebali dobiti cjepivo u tri tranše”, rekao je Capak.

Što ćete ako ugostitelji i poduzetnici otvore vrate?“Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca. Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo”, govori Božinović.

Nastavio je govoriti o restoranima i kafićima.

“U članicama EU su ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje zatvoreni, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Rekli smo jasno 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama cilj nekome napraviti štetu, cilj je da se ne ponovi 11. mjesec kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja”, rekao je Božinović, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime