Ministar Božinović otkrio koje se mjere produžuju: “Nije trenutak za velika popuštanja”

Čini se da nema velikih popuštanja


Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas tiskovnu konferenciju.


Evo što je ministar Davor Božinović kazao o popuštanju mjera.

Rekao je kako će se mjere koje se odnose na trgovine, javni prijevoz i granice produljiti.

“Imali smo sveobuhvatni sastanak, razmotrili smo aktualnu situaciju iz više kutova. Aktualne mjere vrijede do kraja tjedna, do isteka tog roka ćemo objaviti odluku. O granicama i javnom prijevozu će se odluke više-manje produljiti. O ovoj odluci ograničavanja se najviše razgovaralo u javnosti.

Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, ali još nisu zanemarivi. Incidencija nam je 216. Usporena nam je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju. Tu su i novi sojevi. To je, rekao bih, razlog za zabrinutost. Tu još stvari nisu sasvim jasne u tome kojom se brzinom šire, jesu li infektivniji, razvijaju li teže kliničke slike. Vlada je od početka rekla da neće biti lockdowna i policijskog sata. Hrvatska je po mjerama među najliberalnijima u EU, mislim da nas je samo Estonija prestigla.

Razmišlja se o svemu, što se može korigirati da se olakša. Ali u ovakvim okolnostima strategija velikog popuštanja dovela bi nas do toga da nemamo previše uporišta da se to dogodi. Najgore bi bilo da se nešto otvori i da onda okolnosti natjeraju na ponovno zatvaranje.Treba još vidjeti što će biti s novim sojevima i s cjepivom. Ostajemo na racionalnom ponašanju. Ovo nije trenutak kada možemo ići s većim popuštanjima. Brojevi moraju ići dolje. Što se više ljudi zarazi veće su šanse za mutacije, nije slučajno da se o mutacijama razgovara na razini EU. Bit će još puno razgovora kako sve urediti”, rekao je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
3
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
8Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime