Ministar Beroš o novom soju: Nemoguće je reći koja je to mutacija, možda je neka hrvatska

Kaže da ćemo pravu informaciju imati za tjedan dana


Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice vlade osvrnuo se na novi soj virusa koji je otkriven u Hrvatskoj, o čemu je danas izvijestio Institut Ruđer Bošković.


“Otkrivena je jedna od mogućih mutacija brazilskog, ali i britanskog i južnoafričkog soja. Sekvencioniranje cijelog genoma je u tijeku i pravu informaciju ćemo imati za tjedan dana. Brazilski soj je najsličniji britanskom, dakle manje zarazan od južnoafričkog. Ova mutacija na spike proteinu može biti i od druga dva soja. Nemoguće je reći koja je mutacija, je l’ južnoafrička, brazilska…možda bude to i neka hrvatska.

U kliničkom aspektu, mutacija je nađena u jednom od uzoraka, još 30. siječnja. Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na širenje epidemije. Ali svakoj mutaciji treba posvetiti pažnju, no bez senzacionalizma”, rekao je Beroš, piše Index.

Komentirao je i jučerašnji obrat oko nabavke ruskog cjepiva.

“Navodili smo načine kako bi strano cjepivo moglo doći u Hrvatsku. Prvi je odobrenje EMA-e koje će biti krajem travnja ili početkom svibnja ili dati dopuštenje HALMED-u da donese odluku. Mi vozimo na oba kolosijeka. S obzirom na to da vidimo da baš ne ide s cjepivima, naš zadatak je uzeti u razmatranje sve mogućnosti. Paralelno vozimo na oba kolosijeka i upotrijebit ćemo onaj koji bude najbolji za nas”, rekao je Beroš.

“Nismo razmišljali o cijepljenju samo jednom dozu. Nije došlo do situacije u kojoj ne bismo cijepili drugom dozom”, rekao je Beroš komentirajući pozive znanstvenika da se odgodi cijepljenje drugom dozom zbog nestašice cjepiva.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime