Zbrajaju se posljedice nevremena koje je proteklog vikenda pogodilo Dalmaciju.

Za vrijeme sjednice Županijske skupštine, situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji komentirao je župan Blaženko Boban.

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije

– Služba 112 u 40 sati zaprimila je 1450 poziva, odnosno zahtjeva. Najviše zahtjeva se odnosilo na razbijene automobile, oštećenja krovišta obiteljskih kuća, požare borovine i maslinike, štete na crkvama, trgovačkim društvima, DVD-ovima. Naše povjerenstvo za elementarne nepogode spomenute zahtjeve sumira nakon čega će se odlučiti ima li elemenata za proglašenjem elementarne nepogode. U svakom slučaju, štete su višemilijunske.

Stalno sam bio na terenu posljednja dva dana. Raduje me da su djelatnici HEP-a uspjeli popraviti elektro mrežu na cijelom području, iako nemam potpunu informacija za otok Drvenik.

Splitski dogradonačelnik Nino Vela komentirao je posljedice nedavnog nevremena na području grada Splita. Podsjetimo, bura s udarima do 176 km/h najjači je vjetar koji je puhao na području Splita od početka ovog stoljeća.– Mogu reći da smo prikupili brojne dojave građana o štetama. Primjerice, u Splitu su značajno oštećena dva pročelja na zgradama. Već danas se pokušavaju napraviti prvi korici sanacije da ne bi bilo daljnjih problema. 20 automobila je oštećeno. Oko 50 prometnih znakova je palo ili odneseno, 120 komada cestovne opreme, srušena su 24 drvena i 2 metalna stupa za rasvjetu. Za vrijeme nevremena na području Splita imali smo 530 intervencija od čega se 80 posto odnosilo na odmicanje izvaljenih stabala i grana. Ostalo su bili primjerice limovi, oluci, reklame, tende.

U subotu je bilo 10-ak manjih požara, vatrogasci su ih na startu gasili. Primjerice, u Žrnovnici, na Brdima i Klisu imali smo požare dimnjaka.

Cestari su imali brojne intervencije na području Žrnovnice i Srinjina, po gradu su osim stabala i grana, padale reklame i spremnici za otpad – kazao je Vela.

Prema iskustvima iza katastrofalnog požara 2017. godine i nakon proglašenja elementarne nepogode, stanovnici koji su pretrpjeli štetu nisu se usrećili naknadama. U nekim slučajevima one su bile toliko simbolične naravi da su ih mnogi građani odbili primiti.