Hrvatska je danas birala predsjednika, a birači su u prvom krugu mogli izabrati jednog od 11 kandidata koji su uspjeli prikupiti 10 tisuća potpisa.

U prvom krugu predsjedničkih izbora najviše glasova dobio je Zoran Milanović (29.52%), a u drugi krug ulazi aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon što je obrađeno gotovo 99% biračkih mjesta, Milanović se kao pobjednik prvog kruga obratio javnosti.

“Hvala svima koji su glasali za mene i koji nisu. Idemo u 2. krug. Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim otpočetka. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu. Neka pobijedi bolji. A to sam ja. Za 2 tjedna bit će što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni”, rekao je Milanović, prenosi Index.

“U ova dva tjedna borit ću se da na izbore nagovorim sve kojima je hrvatski interes u prvom planu. Sve one koji su različiti, a ujedno jednaki. U Hrvatskoj smo se u zadnjih pet godina, umjesto da koristimo sve blagodati tuđih ideja i novaca, počeli smo se baviti nekim drugim idejama. Ovo je bila teška godina za mene, i poslovno i privatno. Puno puta sam obišao zemlju i svaki put vidiš nešto novo. Svjestan svih ograničenja predsjedničke dužnosti, a naročito nakon što sam bio premijer, smatram da sam zreo i spreman i dobroj vjeri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Nitko. Svjestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čovjeku. Pozivam sve one koji su izašli na izbore ali i one koji nisu, da izađu i da mi daju taj mali komad vjere bez kojeg ne postojim, nema me. 10 godina bio sam predsjednik velike političke stranke i zato zahvaljujem SDP-u na podršci”, rekao je Milanović.

“Čim budem izabran za predsjednika, svaka moja lojalnost prema ičemu osim prema Ustavu, prestaje. Ratovi su gotovi, čekaju nas novi, civilizirani zadaci. Za generaciju koja dolazi. Moja je ovdje još malo. Hvala vam”, zaključio je Milanović.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime