Predsjednik RH Zoran Milanović pojasnio je u petak da je 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima napustio, kako kaže, zbog ustaškog napisa “Za dom spremni” na majicama nekih okupljenih, što smatra gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

– Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom ‘Za dok spremni – rekao je Milanović novinarima.

Napominje da su njegovi stavovi oko tog ovog natpisa poznati te da stoga u tome ne želi sudjelovati.

Ustvrdio je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih branitelja, koji je mogao o tome voditi računa. Cijelu situaciju ocijenio je provokacijom.

“Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju”

– Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju – rekao je Milanović.

Napomenuo je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. “On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu ‘Za dom spremni’ ovdje nije mjesto”, poručio je predsjednik Republike.

– Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno ovako napravio jer je to sve praćeno i gledano, ja u tome neću sudjelovati – ponovio je.

Inače, u Okučanima se od jutra obilježava 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Milanović je trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulima u toj vojnoj operaciji.

Njome je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Uz predsjednika Republike i Sabora te premijera su, među ostalima, trebali biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ovogodišnje obilježavanje operacije ”Bljesak” održava se sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime