Predsjednički kandidat Zoran Milanović danas je Državnom izbornom povjerenstvu predao potpise za predsjedničku utrku. Nakon toga je dao izjavu novinarima.

Komentirao je ankete prema kojima mu pada podrška birača.

– To je jedna televizija, ne znam što da vam kažem. Prema drugima mi raste. Teško je tu išta komentirati. Teško je raditi ankete. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u državama koje imaju neograničene resurse se događaju greške. I na zadnjim izborima za EU parlament bilo je promašeno, tako da ne znam – nekakvi trendovi su meni očiti. Borit ću se i vjerujem pobijediti.

Osvrnuo se na vođenje kampanje na društvenim mrežama, tj. prednosti i nedostatke toga.

– Kampanja na društvenim mrežama je važna jer uspijevate doprijeti do velikog broja ljudi, a ne treba puno novaca. Jer u tome se ne treba nadmetati s kartelom, s HDZ-om. I to je dobro, to je s jedne strane demokratično, s druge strane, Facebook je vrlo često i platforma za širenje mrženje i panike.

– U tome se HDZ i mi razlikujemo. Šator prije pet godina bio je jedna patogena društvena pojava za koju mi dan danas nije jasno čemu je stremila osim rušenju vlasti. Ja sam htio udovoljiti nekim zahtjevima, koji na kraju krajeva ni financijski nisu mogli biti veliki.

– U tome su sudjelovali Plenković i Grabar-Kitarović. Ovisno o tome koje im institucije trebaju, tako se ponašaju. A ja se s ovim prosvjedima mogu solidarizirati i to jesam. Ali ništa više od toga. Nisam politička hijena.

– Smatram da se ovo moglo izbjeći i da je amaterizam prvenstveno predsjednika Vlade doveo do potpuno nepotrebnog ekscesa koji će ga skupo koštati – dodao je Milanović.

Rekao je i kako se ova situacija mogla izbjeći.

– Razgovorom i pristajanjem na određenja traženja sindikata koja su realna, jer kada se premijer hvali i hvasta da je proračun sjajan i da ima puno novaca, normalno je da oni koji rade očekuju nešto za sebe. Onda ih oni idu ponižavati. Bolje bi bilo da je rekao da je proračun u problemima.

Istaknuo je i sljedeće:

– Ovo čuđenje zašto sindikati prosvjeduju protiv nekoga tko je digao plaće. Ovdje se više ne radi o novcu, ovdje se radi o elementarnom ljudskom poštovanju. I zato sindikati nisu prosvjedovali na ovakav način protiv moje Vlade. Oni jesu izražavali nezadovoljstvo. Jesu se bunili jer je to prirodno. Ali su jako dobro ljudski, politički i situacijski znali što je moguće u tom trenutku.

Komentirao je informacije koje su se pojavile u medijima kako policija provjerava tko je od prosvjetara išao na prosvjed.

– Vratio bih se na nešto drugo. Vidim da policija provjerava tko ide na prosvjede, a tko ne ide, i to u Zagorju. E sad, s obzirom na to da nema informacija iz drugih dijelova Hrvatske, to sam spreman protumačiti vremenom bezvlašća u zagorskoj policiji, vremenom rukovodećeg vakuuma, jer je prethodni šef Zagorsko-krapinske policije potjeran zato što je divljao i ugrožavao život luđačkom vožnjom po naseljenom mjestu.

– Da je netko odlučio obilaziti radna mjesta prosvjetara i provjeravati kao zbog gužve na cesti koliko ih odlazi. Ovo nije Kina. Hrvatska neće biti Kina. To se ne smije raditi. To je zastrašivanje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime