Mihalinec: “Postigli smo sve što smo tražili”

Mihalinec je kazao da se neće dogoditi ništa ako se članstvo Sindikata Preporod izjasni protiv sporazuma


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je, gostujući u RTL Danas, da su dobili sve ono što su tražili na početku.


– Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za nenastavno osoblje povećanje plaće kroz dodatke – rekao je i objasnio kako za njih nisu tražili povećanje koeficijenata jer njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama.

– Nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike. Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni – rekao je Mihalinec.

Pojasnio je i kako su u početku tražili povećanje koeficijenta za sve jer su sve to bile njihove taktičke borbe.

– Upravo zato smo i bili tako ustrajni i uspjeli smo. Ono što smo postavili na početku, to je bilo 6,11 posto povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu, odnosno koeficijent 1,406, to je danas s vladom i dogovoreno – rekao je.

Na pitanje zašto za ovaj sporazum nisu tražili izjašnjavanje članstva, kao što su to tražili kod prvog prijedloga vlade prošlog tjedna, odgovorio je:      – Cijeli ovaj proces vode Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Princip rada u oba sindikata je takav da kada postavimo zahtjeve, ako ih postignemo, tada odluke donose tijela sindikata. Ako nismo postigli do kraja naše zahtjeve tada pitamo članstvo je li im dovoljno.Objasnio je zašto za ovaj sporazum nisu tražili izjašnjavanje članstva, kao što su to tražili kod prvog prijedloga Vlade prošlog tjedna.

– Cijeli ovaj proces vode Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Princip rada u oba sindikata je takav da kada postavimo zahtjeve, ukoliko ih postignemo, tada odluke donose tijela sindikata. Ukoliko nismo postigli do kraja naše zahtjeve tada pitamo članstvo je li im dovoljno, kazao je Mihalinec i dodao da su ovog puta postigli cilj od 6,11 posto povećanja koeficijenata i isto povećanje plaća za svo nenastavno osoblje i povećanje plaća za tajnike i računovođe.

– Tada mi nemamo potrebe pitati članstvo nego te odluke donose tijela sindikata – rekao je Mihalinec i dodao da su Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama jednoglasno prihvatili odluke.

Na pitanje što ako se članstvo Sindikata Preporod izjasni protiv prijedloga, Mihalinec je kazao da se u tom slučaju “ništa neće dogoditi”. Objasnio je i zašto su pristali da se dani nadoknade neće platiti profesorima.

– U danima štrajka nastavnici nisu radili s djecom. Upravo zato jer je štrajk plaćen, ti dani kada nisu radili s djecom, nastavnici imaju moralnu obvezu, kada nadoknađuju sate kada nisu radili s djecom, nadoknade bez traženja dodatnih sredstava – kazao je Mihalinec.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime