Prvo su Splićanke u borbi za treće mjesto u NBC Kupu, koji je održan u Slavonskom Brodu, pobijedile Kalcit Kamnik iz Sovenije rezultatom 6:2, te se na taj način okitile brončanom medaljom.

U Varaždinu u velikom finalu EUROPA Kupa, prošlogodišnji pobjednik Mertojak imao je za protivnika favorizirani Staffelstein iz Njemačke. Vlasnik ovog profesionalnog kluba uložio je značajna sredstva u formiranje ekipe koja je trebala po njihovom planu biti pobjednik ovog prestižnog natjecanja. Svoju snagu pokazali su kroz kvalifikacije premoćno osvojivši prvo mjesto. U polufinalnoj utakmici oborili su i rekord kuglane te samouvjereno ušli u meč protiv Mertojaka. Upravo je to bila šansa Mertojačana, obzirom da u ovakvom formatu natjecanja nije izgledno postizati tako visoke rezultate dan za danom igranja.

Štoviše, stručni stožer Mertojaka (trener Hrvoje Marinović i Paško Dragičević) iznenadio je taktički protivnike na način da je iskusni Andrej Kovač koji uvijek igra u zadnjem bloku prebačen u prvi blok, te su tako njemci odmah “napadnuti” sa dva vrhunska igrača, Kovačem i Marinović gdje su se na startu tražila dva boda. Marinović je još jednom pokazao svoju visoku klasu oborivši 629 čunjeva dok je njegov protivnik Markus Gerdau srušio 622 čunja. Kovač je u zadnja tri hitca nadoknadio gotovo izgubljenu situaciju kada je sa dvije devetke i jednom osmicom srušio ukupno 600 čunjeva, dok je Torsten Reiser zaostao za dva čunja, 598. Denis Delić je bio na pragu pobjede, ali su zadnji hitci presudili u korist iskusnog Mathiasa Dirnbergera 582:588.

Nijemci su sada bili nervozni jer nisu očekivali ovakav rasplet, vodstvo Mertojaka od 2:1 plus razlika koja donosi dva poena. U nastavku Ivan Totić je hladnokrvno “uništio” Uroša Stoklasa i njegovu zamjenu Juliana Hessa, 4:0 (617:561), Dimitar Dimitrovski je donio još jedan poen protiv Timo Hohla 587:572, dok je Nikola Muše izgubio od najboljeg igrača u redovima Staffeisteina, velikana Borisa Benedika rezultatom 591:614.

Naravno ovakvoj vrhunskoj izvedbi Mertojaka pripomogli su i njihovi vjerni navijači bodrenjem brez prestanka preko dva sata koliko je meč trajao. Bila je to veličanstvena navijačka atmosfera koja je igračima davala dodatni ritam i adrenalin na najvišoj mogućoj potenciji. Njemačkim navijačima na kraju nije ništa drugo preostalo nego da se i sami pridruže pobjedničkoj pjesmi i veselju zbog druge uzastopno osvojene titule prvaka europe ovog malog, a po sportskim rezultatima vellikog kuglačkog kluba sa Mertojaka.Uz zvuke Lijepe naše, pobjednički pehar, medalje i dipolome Mertojaku predao je predsjednik međunarodne kuglačke federacije Klaus Barth uz pratnju Branka Bosanca, tajnika prvoplasirane ekipe. Slavlje je nastavljeno do duboko u noć uz nezaobilaznu pismu Dalmatinac sam i tko je jak-Mertojak.

Najavimo i slijedeću kuglačku poslasticu, početkom studenog u osminifinala Lige prvaka Europe u Split dolazi Partizan iz Beograda, željan revanša za prošlogodišnji poraz u polufinalu XXX Europa kupa u Sarajevu.

Jedinu europsku ekipnu titulu od svih sportova u gardu pod Marjanom u 2019 godini osvojili su: Hrvoje Marinović, Andrej Kovač, Nikola Muše, Ivan Totić, Dimitar Dimitrovski, Denis Delić, Goran Žubrinić, Mihael Grivičić, Paško Dragičević, Mate Primorac, Davor Zoković, Ljubo Budić, Siniša Papak, predsjednik Mladen Vuković i tajnik Branko Bosanac.