Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

D.D. / Foto: Getty Images30. studenoga 2019. 17:24
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.

SASTOJCI ZA MEDENJAKE:

- 15 dag maslaca
- 15 dag meda
- 35 dag glatkog brašna
- 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
- 2 manja ili 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

PRIPREMA MEDENJAKA:

1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

2. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

3. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.

4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE MEDENJAKA

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom za koju će vam trebati:
- 10 dag šećera u prahu
- 3 velike žlice limunovog soka

Pomiješajte šećer i sok od limuna. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti žličicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od žlice, razrijedite je s malo limunovog soka.

Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

Umjesto vrećice možete napraviti mali tuljac od masnog papira za pečenje, savjetuje zadovoljna.hr.

SAVJET:

1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Tijesto prije hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljati pa kalupima po želji rezati razne oblike. Ako vam se čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda krenite na valjanje.

2. Čokoladoljupci u medenjake mogu dodati 2-3 žlice kakaa pa će oni zahvaljujući tome poprimiti i lijepu čokoladnu boju i imati bogatiji okus.

3. Medenjaci imaju poprilično dug rok trajanja. U metalnoj kutiji izdržat će i mjesec dana, a ako im želite vratiti malo svježine, u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
1
Nice
2
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
17
min
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
28
min
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
38
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
48
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
59
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.