Stručnjaci jetru često nazivaju „laboratorijem našeg organizma“, stoga je izuzetno važno da bude zdrava i funkcionalna. Nutricionistica Ivana Đurović za Krstaricu je komentirala koje prirodne sokove i ljekovite namirnice naša jetra voli, a evo što je preporučila.
Na prvom mjestu izdvaja sok od mrkve ili naribanu svježu mrkvu, osobito kod masne jetre.
– Sok od mrkve ili naribana mrkva odlični su za masnu jetru i najbolje ih je konzumirati natašte. Također, jetra voli limun, kestenov med, rajčicu, ciklu i sirove stabljike maslačka – kojih bi trebalo dnevno pojesti od 10 do 15 komada. Konzumirati ih intenzivno tijekom tri tjedna jer tako potičemo regeneraciju jetre. Špinat je također preporučljiv, osobito u obliku salate – kaže Đurović.
Jetra se nalazi u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine. Ima tri strane: gornju (blago ispupčenu), donju (koja leži na debelom crijevu i želucu) i stražnju (koja je srasla s dijafragmom). Spoj gornje i donje strane čini rub jetre, koji se lako može napipati kad je jetra povećana ili spuštena.
Za jetru je izvrstan i sok od rotkvice
Dnevno je preporučljivo uzeti najviše jednu kavenu žličicu soka od rotkvice, jer potiče izlučivanje masnoća.
Sok od svježih listova kupusa također je vrlo učinkovit – snažno potiče regeneraciju jetre.
Jetra voli i kompot od suhih šljiva
– Preporučujem kompot od suhih šljiva. Priprema se tako da se šljive kuhaju deset minuta na laganoj vatri. Konzumira se tri puta dnevno po 10 kuhanih šljiva, 15 minuta prije obroka. Kura traje 12 dana i pomaže u izbacivanju masnoća iz jetre. Po potrebi, kura se može ponoviti nakon tri mjeseca.
Ljekoviti eliksir od crvenog luka, meda i pelina
– Petnaest žličica sitno sjeckanog crvenog luka, šest žličica meda i dvije žličice pelina preliti s jednim litrom bijelog vina. Smjesu više puta dobro protresite i uzimajte dvije žličice prije obroka. Kura se po potrebi može ponoviti nakon šest mjeseci – savjetuje nutricionistica.
Artičoka – saveznik zdrave jetre
Jetra također voli sok od mljevene ili kuhane artičoke, koja regulira njezin rad, jača funkciju jetre i pomaže u izbacivanju masnoća.



