BIVŠA ministrica gospodarstva i potpredsjednica prošlog saziva vlade Andreja Plenkovića, Martina Dalić ponovo radi za vladu, ali ovaj put ne izravno već kao kao konzultantica Svjetske banke. Projekt je od Svjetske banke naručila hrvatska vlada, koja ga i financira, piše danas u tiskanom izdanju Nacional.

Martina Dalić je nedavno, gostujući u RTL Direktu, kazala kako honorarno radi za Svjetsku banku. No nije otkrila na čemu točno i kako se projekt na kojem radi financira.

Nacional navodi kako Dalić sasvim sigurno sudjeluje u izradi “Nacionalne razvojne strategije – Hrvatska 2030.”, čiji je sadržaj u ponedjeljak djelomično objavio Jutarnji list, predstavljajući ga kao najvažniji dokument aktualne vlade.

Dalić je prema tvrdnjama Nacionalovih izvora u više navrata bila u radnim posjetama Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

“Radi se o projektima za koje Svjetska banka često angažira konzultante po preporuci investitora. A investitor je u ovom slučaju vlada. Štoviše, Svjetska banka se informira o tome tko bi po mišljenju vlade bio adekvatan izbor za izradu takvog dokumenta”, rekao je izvor koji je kao međunarodni konzultant i sam sudjelovao na sličnim projektima.

Hrvatska će za taj projekt, koji treba trajati 26 mjeseci, izdvojiti 4,3 milijuna eura koji se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. godine.Nacionalna razvojna strategija Hrvatske trebala bi biti glavna podloga za sve druge sektorske dokumente i povlačenje 22 milijarde eura iz fondova EU u idućem sedmogodišnjem razdoblju.

Strategija je to koja se dugo čekala, na nju je potrošen ogroman novac od čak 32 milijuna kuna, a mnogi stručnjaci koji su trebali biti uključeni u izradu ovog najvažnijeg razvojnog dokumenta, kažu kako su održali tek nekoliko inicijalnih sastanka na kojima ništa nije bilo dogovoreno, dok se pojedini sugovornici sad pitaju tko je na kraju autor, a tko recenzent strategije, pisao je jučer Jutarnji list.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime