Markotić: Svi sojevi će prije ili kasnije doći u Hrvatsku

'Virus ima svoje puteve i logiku, sve prepreke koje mi stavljamo, uvijek ne prati. Osnovne mjere koje propagiramo su bitne', kazala je


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić, u središnjem Dnevniku HRT-a rekla je kako Hrvatska, kao i mnoge zemlje, priželjkuje da se britanski soj koronavirusa ne proširi, ali naglašava kako nije sve u našoj moći.


‘Virus ima svoje puteve i logiku, sve prepreke koje mi stavljamo, uvijek ne prati. Osnovne mjere koje propagiramo su bitne’, kazala je i dodala:

‘Britanski soj je varijanta virusa koja se puno brže širi, treba biti iznimno oprezan. Prati se situacija. Nagli porast ima nekoliko država – Irska, Portugal, Slovačka, vidjeli ste kako to izgleda i kod nas u Varaždinu i Čakovcu. Pratit ćemo situaciju, bitno je dodatno sekvencirati tamo gdje se pojavi grupiranje veće broja pozitivnih, uzimati podatke. Iznimno je važno da ljudi koji dolaze iz zemalja gdje je dokazana britanska varijanta kažu to svom liječniku kada idu na bris’, rekla je za HRT.

Markotić je naglasila da je prednost što smo svjesni postojanja virusa u našoj okolini.

‘Ono što je možda povoljnije, da to razdoblje što dulje održavamo bez velikih brojeva, što više idemo prema proljeću veća je šansa da ti brojevi budu nižu’, kazala je.

Markotić je rekla i kako će svi sojevi koronavirusa koji kruže svijetom, pa tako i južnoafrički, će prije ili kasnije doći u Hrvatsku.‘Povoljno je da se južnoafrički nije u znatnijem broju proširio Europom, no to ne znači da ne trebamo biti oprezni i pratiti mutante. To ne mora znači da će one biti lošije, ako budemo sreće možda će se pojaviti mutant koji će se sporije širiti, izazivati blaže oblike’, rekla je.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime