Markotić objavila dobru vijest vezanu uz liječenje COVID-19

"Brojke padaju, ali to nije razlog za popuštanje"


Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.


Stožer objavio nove podatke: Preminulo je 16 osoba, evo koliko je danas novozaraženih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovom tjednu imamo 13,1 posto manje novooboljelih nego što je to bilo u prošlom tjednu. Najvišu incidenciju i dalje ima Sisačko-moslavačka županija, a najnižu Istarska. Na šestom smo mjestu u Europskoj uniji. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1252 što nas stavlja na 19. mjesto zemalja EU-a. Po udjelu pozitivnih testova smo na 18. mjestu.

Zaprimljeno je 596 prijava nuspojava na cjepiva, 579 na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernu. 26 je alergijskih reakcija, a ostale su blage, javlja Dnevnik.hr.

Sutra dolazi prva tranša AstraZenecinog cjepiva, a cijepljenje počinje već idući tjedan. Naglasio je da su kliničke studije pokazale da je otpornost cjepiva 60 posto, ali niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti što znači, rekao je, da je 100 posto učinkovit u tom smislu. Premalo je bilo ispitanika i broja oboljelih starijih od 65 godina. ”Nemamo razloga donositi preporuku za cijepljenje drukčiju od onih kako je donijela Europska agencija za lijekove”, istaknuo je Capak. Smatra da nema potrebe ni razloga da se ne cijepe i stariji od 65 godina.Preporuka će biti da se druga doza daje 8-12 tjedana nakon prve doze. To se cjepivo čuva na temperaturi 2-8 stupnjeva.

Dobra vijest u liječenju COVID-19

Profesorica Alemka Markotić rekla je da ima dobra vijest za liječenje COVID-19. Izašla je relevantna studija usmjerena na najrizičnije skupine, bolesnike starije od 65 godina. Uzeta je u obzir i količina antitijela u plazmi. Zaključeno je da bi plazmu trebalo dati unutar prvih 72 sata dok se virus nalazi u cirkulaciji, dok još nije razvijen teži oblik bolesti. Markotić je dodala da davanje plazme nije izazvalo alergijske reakcije ili pogoršanje kod bolesnika. ”Nadamo se da će plazma pomoći određenom postotku, barem narizičnijim skupinama bolesnika”, zaključila je.Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se situacija stabilizirala, pa i s brojem preminulih osoba. Danas je nešto više novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali je utvrđeno da jučer nisu mogli unijeti u sustav novozaražene, pa su danas upisali za oba dana. Ponovio je dobro poznatu rečenicu da unatoč poboljšanju nema mjesta opuštanju. Rekao je da kršenje mjera može samo prolongirati popuštanje mjera.

Markotić je rekla da nema podataka da u Sloveniji vlada novi soj, potvrđen je unesen jedan slučaj. ”Na masu stvari nemamo odgovor i ovaj nas virus i nakon godinu dana uspije iznenaditi”, ocijenila je Markotić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
9
Hmmm
2
Plač
3
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime