Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da je opći dojam da je većina kliničkih slika oboljelih blagog oblika te da broj hospitaliziranih na ukupan broj zaraženih nije veliki. Jedan od glavnih razloga za blaže kliničke slike je da su većinom mladi zaraženi, pojasnila je.

“Mladi moraju percipirati da moraju biti odgovorni i zbog drugih, ne zbog samih sebe. Većina će vjerojatno imati blage oblike bolesti, međutim ne kreću se samo jedni s drugima, ne žive samo jedni s drugima, nego će se morati vratiti u svoje domove i biti sa svojim starijima i bolesnima, kao i u školi, fakultetu i na radnome mjestu gdje dolaze u kontakt s ljudima za koje obolijevanje može predstavljati rizik”, poručila je Markotić.

Dodala je da se mladi ne moraju potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, držati distancu te poštivati higijenske mjere.

Vezano za jesen i kapacitete zdravstvenog sustava, Markotić je poručila da se mogu ponovno dići dodatni resursi za hospitalizaciju poput kreveta u zagrebačkoj Areni i šatora u KB Dubrava. Kapaciteti trenutno nisu popunjeni, a zdravstveni sustav je na oprezu i spreman je za sve scenarije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime